KOSOVSKI ZELJANIK: Najbolji recept za proju sa zeljem

0
3280
Foto: Jutjub/printskrin

Evo jednog starog recepta za proju sa zeljem.

Za kosovski zeljanik vam je potrebno: 

Za testo:

600 g kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
kisela voda po potrebi (oko dve čaše)
malo soli
jedna rakijska čašica ulja

Za fil:
1 kg spanaća
4 jajeta
500 g sjeničkog ili nekog drugog masnog sira
čašica ulja
Za preliv:
2 jajeta
2 kašike pavlake
2 kašike kiselog mleka

Pročitajte i  Moć i snaga amajlije: Deluje zaštitnički na čoveka, a OVE stvri nikako ne smete nositi kao amajliju

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto, ni retko. Dobro podmažite tepsiju pravougaonog oblika i sipajte prvu polovinu testa.

2. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga rukama pomešajte s jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna. Fil sipajte preko kore i fino ga poravnajte viljuškom kao da filujete tortu. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja.

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

3. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode, da biste lakše mogli da ga razlijete preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi.

4. Zeljanik stavite da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pecite 15 minuta, zatim rernu podesite na 180 stepeni i nastavite da pečete još oko 30 minuta. Kad dobije finu zlatnožutu boju, zeljanik izvadite iz rerne, a rernu isključite.

Pročitajte i  U Ostrog se ne ide kad vam je volja, već kad vas Sveti Vasilije pozove: Ove stvari nikako ne smete raditi kad idete pred ovog sveca

5. Za preliv umutite dva jajeta s pavlakom i kiselim mlekom. Time prelijte vruć zeljanik i vratite nakratko u isključenu rernu, tek toliko da se uhvati korica.

Srbiju volimo

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime