Kovrtanj na Mali Božić: Umesto vasilice, sprema se i ovaj okrugli obredni kolač sa rupom u sredini

0
5664
Foto: Youtube/printscreen/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

U domovima mnogih Srba, umesto vasilice, na Mali Božić priprema se kovrtanj, okrugao obredni kolač sa rupom u sredini. On je karakterističan za mnoge dinarske krajeve, predeo Bosanske Krajine, Liku, Hrvatsku (Bilogorski kovrtanj), panonsko – pridunavsko područje, pa i za Šumadiju i delove zapadne i jugozapadne Srbije.

On se na jutro Malog Božića iznosi u štalu i stavlja se volu dešnjaku na rog, koji prethodno treba biti okrenut kka istoku. Na koju stranu zbaci kovrtanj, njive na toj strani treba orati i zasejati i rod će na njima biti dobar. Nakon toga domaćin sa najstarijim detetom lomi kovrtanj na 4 dela. Jedna četvrtina podeli se stoki, a od ostale tri četvrtine kuva se popara sa sirom i kajmakom koja se jede sa glavom i desnom plećkom od pečenice, što je domaćin sačuvao od Božića.

Pročitajte i  KOSOVSKI ZELJANIK: Najbolji recept za proju sa zeljem

Ko nema štalu, lomi kovrtanj preko badnjaka koji stoji okićen u nekim kućama sve do Malog Božića.

Evo recepta za ovaj tradicionalni obredni hleb:

500 gr mekog brašna
2 jajeta
1 kocka kvasca
2 dl mleka
1 kašika šećera
1 mala kašičica soli
1 dl ulja
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Od brašna, jaja, mleka, šecćera, soli, ulja i dignutog kvasca zamesite dizano testo. Ostavite na toplom da se digne, premesite. Ponovno ostavite da se digne.

Pročitajte i  Na Veliku subotu obavezno učinite dobro delo! Običaji koji vekovima važe među Srbima

Istresite testo na pobrašnjenu dasku i napravite kovrtanj. Ponovno ostavite da se digne, premažite razmućenim jajetom, pospite solju te stavite da se peče.

Ponegde se od ovog testa modlom prave mali kovrtnji koji se peku na masti u dubljoj šerpi ili tiganju.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime