Доказ да је искрено веровао у своје идеале: Како је краљ Александар бирао имена за своју децу

0
3300
Краљ Александар и краљица Марија са синовима

Краљ Александар Карађорђевић био је син краља Петра I и кнегиње Зорке, кћерке црногорског краља Николе и краљице Милене.

После победе у Првом светском рату, Александар је постао регент нове Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а краљ 1921. године после очеве смрти. Иако су постојали многи проблеми који су урушавали ново краљевство три народа, краљ Алексаднар веровао је у Југославију и на све начине покушавао да је очува. Доказ да је био привржен идеји југословенства је и избор имена које је дао својим синовима.

Pročitajte i  Play Pasta од сада на Mister D

Најстарији син Петар, рођен је у Београду и добио је име по свом деди српском краљу Петру I.

Александар је желео да се други син роди у Загребу, али због велике зиме те 1928. ипак је рођен у Београду али је добио хрватско име Томислав.

Трећи син је по жељи свог оца рођен у Бледу у Словенији и добио је једно од најчешћих словеначких имена-Андреј.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

Краљ Александр имао је и ванбрачну кћерку са француском докторком. За њу је изабрао име Јелена по својој сестри која је била удата за Романове, а испуњена му је и жеља да девојчица на крштењу добије име Зорка, по баби, мајци краља Александра.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име