Писма краља Николе и регента Александра: Дирљиве поруке подршке двојице владара, деде и унука

0
610

Црногорски краљ Никола И Петровић и српски престолонаследник Александар Kарађорђевић непосредно пред само избијање Првог сетског рата разменили су дирљиве поруке.

Након ових преписки краљ Никола је позвао своје сународније у рат против Аустроугарске. Из писама се види да су два владара била веома блиска, не само по родбинским везама, већ и по међусобном поштовању и подршци коју су један другоме давали.

Ово је њихова преписка само дан уочи избијања Првог светског рата.

Регент Србије Александар
Његовом величанству краљу Црне Горе – Цетиње
14/27. VII 1914.
(телеграм)

Покушали смо све могуће не би ли могли уштедити српском народу нове жртве и терете, али нисмо успели, јер је Аустро-Угарска тражила да принесемо на жртву драгу независност.
Бог је ваљда тако хтео да српски народ још једном стави свој живот у одбрану целога Српства.

Pročitajte i  SAMO TREĆINA BRAKOVA U SRBIJI SMATRA SE SREĆNIM: Terapeut Zoran Milivojević otkriva na šta konkretno treba da obratimo pažnju kad biramo partnera sa kojim želimo brak

Уверен сам да мој драги деда још јаче може да цени колико је био неоправдан захтев Аустро-Угарске, који је смишљен био да зада смртан удар сјајној будућности српског народа.

Испуњен сам великом радошћу кад сам сазнао, и ако у то нисам ни сумњао, да се Црна Гора солидарисала са Србијом у одбрани српскога народа.

Наредбу за мобилизацију деле српске војске издао сам.

Pročitajte i  У Острог се не иде кад вам је воља, већ кад вас Свети Василије позове: Ове ствари никако не смете радити кад идете пред овог свеца

Свемогући Бог и помоћ царске и моћне Русије биће на страни српске правде, а тако исто и јавно мнење цивилизоване Европе.

Шаљем поздрав мојем мудром и драгом деди и храброј црногорској војсци.
Александар

Kраљ Никола Петровић – Цетиње
Његовом краљ. височанству насљеднику Александру – Београд
14/27. VII 1914.
(телеграм)

Понос српског племена није допустио да се иде даље у попуштању. Слатке су жртве које се подносе за правду и независност народну.

У име Божје, а уз помоћ наше вјековне заштитнице моћне Русије и симпатије цивилизованих народа, наш ће Српски Народ и из овога великог наметнутог му искушења победнички изаћи и обезбедити своју сјајну будућност.

Pročitajte i  Svi Srbi vole ovaj običaj- evo zašto se ocu cepa košulja kada se dobije dete

Моји Црногорци већ су спремни на граници, да гину у одбрани наше независности.
Живио, мој мили унуче, на радост твојега драгога оца и моју!

Живјела храбра српска војска! Живјело наше мило Српство!
Твој ђед Никола

У овом рату, херојске подвиге црногорска војска је показала штитећи повлачење српске војске кроз Албанију, али је на крају и сама капитулирала 1916, а краљ Никола је напустио земљу.

Ослобођена је тек после пробоја Солунског фронта у таласу у коме је ослобођена и Србија 1918. године.

Дневно.рс, Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име