Ово јело српског кувара распаметило краљицу Елизабету: Спремао га јој је док је била у посети Титу, а за 3 колача чак ТРАЖИЛА РЕЦЕПТ

Kраљица Елизабета је била у званичној посети Југославији 1972. године, а боравила је у Београду, Загребу и Подгорици (некадашњем Титотграду). За посету се знало 6 месеци раније и већ тада су почеле припреме, а за јеловник је био задужен Титов лични кувар, а то је био Мића Стојановић.

Гостујући у једној емисији на ТВ Прва, Милан Стојановић, син познатог Титовог кувара, је открио шта је то његов отац спремао за краљицу Елизабету, принца Филипа и њихову пратњу. Јеловник је био прихваћен одмах, са малим измена како би се прилагодили краљичиној исхрани.

Први званични ручак био је на Белом двору, а послужени су коктел од шкампа, пудинг од спанаћа, ћурка са млинцима и за десерт крушка у шампањ сосу. Kраљица Елизабета није била великодушна када су у питању похвале јела, али се видело да ужива. Оно што је занимљиво код тих званичних посета јесте да јело није смело да се понавља, као и да је требао да постоји већи размак између јела.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Сутрадан је Тито планирао да краљици поклони Липицанера (раса коња) и морали су возом да отпутују у Ђаково. Између ручка и вечере, председников кувар је лично послужио краљицу и њену пратњу колачима. На менију су били падобранци, фигаро и медењаци. Захвалила се и затражила рецепте, који су касније по протоколу и послати у Лондон. Од ње је кувар добио коверту у којој је била њена слика са принцом Филипом.

Осам година након њене званичне посете тадашњој Југославији, Милан Стојановић – Титов кувар, отишао је у Лондон на такмичење у кувању, где га је дочекао наслов у новинама “Већ је кувао за краљицу”. На такмичењу је освојио четврто место.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

У наставку прочитајте старински рецепт за ћурку са млинцима која се и данас прави, али данашње јело садржи многе састојке који се пре нису користили. Некада се спремала једноставно, а укус се памтио. Од пар намирница направите јело које се краљици допало онако како се спремало у Југославији. Вода коју сипате служи да месо буде мекано.

РЕЦЕПТ ЗА ЋУРKУ СА МЛИНЦИМА

Састојци:
ћурка од 3-4 кг
со
уље
вода
млинци

Припрема:
Ћурку добро посолите и науљите, па је ставите у пекач и сипајте пола литре воде. Сипајте и још 2-3 кашике уља унутра. Поклопите и пеците на 200°Ц неких сат и по времена. Затим склоните поклопац и пеците још 30-40 минута, али тада окрећите ћурку и преливајте је масноћом. На крају је окрените тако да јој ноге буду горе и запеците и тај доњи део, али обавезно неколико пута преливајте да се месо не би осушило. Млинце кратко обарите у кључалој води, па их прелијте масноћом од меса, а можете и да их ставите 10-ак минута пред крај печења ћурке да се и они запеку и постану мало хрскави.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Извор: Ствар укуса

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...