Kratka istorija Srba VII deo: Duhovna moć Srbije i dubrovački dokumenti pisan ćirilicom

0
140

Svoju državu stvorenu vojnom silom Nemanja je uporedo i duhovno jačao. U to vreme najjača duhovna snaga bila je vera. Da bi pravoslvnu crkvu ojačao, on je iz zemlje proterao bogumile jer su smatrani jesreticima, a zatim je pristupio podizanju niza manastira, kao čuvara i štitilaca vere i pismenosti.

kratka istorija srba

Do danas su sačuvani sledeći Nemanjini manastiri: sv. Nikola i sv.Bogorodica kod Kuršumlije, sv. Bogorodica kod Bjelog Polja, Đurđevi Stupovi kod Nnovog Pazara i divna Studenica na istoimenoj recui. Svakako je podizao i druge crkve i uticao na moćne velikaše da i oni tako čine, ali su mnoge vremenom propale. Najzad se i sam povukao u manastir 1195. godine, predavši presto sinu Stevanu.

Pročitajte i  Najzagađenija evropska reka nalazi se u Srbiji: Nazivaju je Mrtvom rekom, a nekad su se ljudi u njoj rado kupali

Prvo je otišao u Studenicu,a posle na Svetu Goru, gde se već nalazio njegov najmlađi sin Rastko, kao monah Sava, koji se odrekao svetovnog života i posvetio crkvi. Otac i sin sada kao dva monaha tu su na temeljima starog manastira podigli sve do danas čuveni i slavni manastir Hilandar. Nemanjino monaško ime bilo je Simeon. U Hilandaru je i umro 1200. godine. Proglašen je svetiteljom kao Simeon Mirotočivi.

Pročitajte i  Veljko Ramadanović - srpski velikan koji nas je zadužio i čije ime ne smemo zaboraviti

kratka istorija srba

Dok je Nemanja postavljao temelj moćnoj državi Srbiji, dotel je njegov savremenk u Bosni Kulin ban to isto činio za ovu izdvojenu pokrajinu. Iako su se tamo sklonili bogumili, Kulin i njegovi naslednici ostali su privrženi pravoslavnoj veri.Kulinova državnička mudrost ogleda se i u tome što je on s Dubrovnikom i pismenim ugovorm regulisao uzajamnu trgovinu.

Pročitajte i  Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

kratka istorija srba

Ugovor između bana Kulina i Dubrovnika sačuvan do danas i prvi je pismeni dokument ove vrste napisan ćirilicom, tadašnjim čistim narodnim jezikom. Dubrovčani, iako rimokatolici i pod latinskim uticajem, izgleda da su već tada imali ćirilski odeljak svoje kancelarije. Na to ih je gonila stalna poslovna vezanost sa srpskim zaleđem a i sami su nsjvećim delo bili poreklom iz tog zaleđa, što se vidi iz njihovog govora prema istraživanju dubrovačkog filologa Milana Rešetara.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime