Kratka istorija Srbije, I deo: Kako smo sišli sa Karpata i stupili na istorijsku scenu

0
973

Kratka istorija Srbije obuhvataće period od doseljavanja Starih Slovena na Balkan

Naš narod pripada slovenskoj grupi indo-evropskih naroda. Njegova prošlost je do dolaska na Balkan u velikoj meri obavijena tamom. Vrlo oskudni istorijski izvori, izbledela narodna verovanja, običaji i tradicije kao i pojedini govorni oblici i stare reči upućuju nas na zaključak da je naša ranija prapostojbina bila negde iza Karpata gde smo bili stočari i zemljoradnici.

istorija srpskog naroda

Naši preci su verovali u razna božanstva: Perun je bio bog trgovac, Dajbog bog dobra, Svetovid je bio bog svetlosti, Morana boginja zla i smrti, i mnogi, mnogi drugi. Verovali su i u vile kao i danas i u razne duhove. Sva ta verovanjanaših predaka bila su vezana za rađanje i umiranje, za dobro i zlo i za svakojake poslove koje su oni obavljali.

Pročitajte i  Nestvarna lepota Kanjona reke Miruše: Sa svojim vodopadima i jezerima predstavlja jednu od najlepših znamenitosti Kosova i Metohije

Takva verovanja obično su pratile i razne magijske radnje, iz kojih su se vremenom razvili razni običaji vezani za život i rad za radost i žalost, za sve ono što čini jedan ljudski život. Sve to su Srbi doneli u svoju novu domovinu i to su sjedinili sa onim novim što su zatekli i prihvatili.

kratka istorija srbije

Sa ostalim Južnim Slovenima, Srbi su nisu stizali na Balkan od VI i početkom VII veka, već i u vremenu smirivanja seoba naroda izazvanih prodoram Huna 375. godine. Nova domovina nalazila se na tlu viševekovne rimske imperije. Dok je trajalo ovo talasanje naroda u Evropi, mnogi pljačkaši  su krstarili Balkanom uništavajući sve one lepote i dobrote koje su Rumljani izgradili, pa novopridošle slovenske zajednice se nisu najbolje snašle.

Pročitajte i  Indijanski poglavica iz Leskovca: Ovaj Srbin uvršten je u 300 najznamenitijih ličnosti!

kratka istorija srbije

U novoj sredini Srbi su započeli i novi život. U to vreme pridošli Srbi su poštovali državnu vlast Vizantije, koja je nastala od Istočnog dela Rimske imperije posle podele na Istok i zapad 395. godine. U Vizantiji kao delu nekadašnje rimske imperije oživeo je duh stare grčke kulture i jezika, da bi kada se hrišćanska crkva 1054. godine podelila na istočnu-pravoslavnu i zapadnu-katoličku, Vizantija postala nosilac grčke kulture i čuvar pravoslavne vere. To će za Balkan, a i Srbe imati prvorazredni značaj u budućnosti.

Pročitajte i  Kako je Predrag Ejdus govorio o svojoj ljubavi dugoj 43 godine: Bio je ponosan što je osvojio jednu od najlepših žena Beograda

Izvor: Narodni običaji i verovanja i poslovice kod Srba, prilagođeno za potrebe ovoga teksta

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime