Kratka istorija Srbije III deo: Bobra sa izgradnju indentiteta koju i danas baštinimo

0
130

Posle delovanja Ćirila i Metodija i njihovih učenika, Vizantija je pokazala mudrost uvažavajući težnje Slovena sa imaju svoju pismenost i svoju književnost. Međutim ona nije mogla u ovome da pomaže svim slovenskim narodima nego samo onima koji su joj bili bliži i uporniji u svojim težnjama.

istorija srbije 1

Rimskoj propagandi podlegli su svi zapadni Sloveni, zatim Slovenci, a kod Hrvata se i danas čuva tradicija kako se narod odupirao latinskom jeziku i kulturi, koje je naturala Vizantija i odupirući se  latinskom uticaju, uspeli da stvore jednu plodnu simbiozu (jedinstvo) između svog  i stranog, što im je omogućilo izgradnu svoje kulture i uspešnije negovanje svog narodnog duha .

Pročitajte i  Čemernik: Jedinstvena planina u Srbiji, bogata, ali na njoj je gotovo zamro život

Srbi su od Vizantijeprimili novu veru i pismenost, primili mnoge književne forme, mnoge oblike materijalne kulture ali su sve to slili sa svojim prastarima naslestvom, sa svojim narodnim duhom, iskazano narodnim jezikom i kao celinu sačuvali do danas.

istorija srbije

Hrišćanstvo je spojeno sa starom verom i mnogim verovanjima i običajima (koledo i Božić, prolećni običaji i magijske radnje o Đurđevdanu itd.) Vizantijska (grčka)književnost prevedena je na tadašnji književni jezik: srpski; umetničkim oblicima data nacionalna oznaka i pravni propisi i saobraženi narodnim shvatanjima i običajima; narodna književnost :epske i lirske pesme, priče i legende, izreke i poslovice-sve to uzdignuto do klasične lepote i visoke mudrosti. Dakle, duh samosvojnosti ostao je osnovna posobina našeg razvitka kroz vekove.

Pročitajte i  Narodne uspavanke danas retko ko peva detetu, ne znajući za magičnu moć njihovih reči

istorija srbije 2

Izvor: Narodni običaji i verovanja i poslovice kod Srba, prilagođeno za potrebe ovoga teksta

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime