Kratka istorija Srbije IV deo: Ko su bili Rašani, Zahumljani, Moravci i Timočani

0
375

Istorijski izvor i goveoreći o našim precima posle doseljavanja navode više itaknutih plema ili plemenskih skupina na prostoru od mora i Vrbasa do Save, Dunava, Timoka i albanskih gora; to su bili Rašani oko Lima i Ibra, zećani ( Dukljani) Neretvljani ( desna obala  Neretve), Zahumljani levo od Neretve, Trebinjani u današnjoj Hercegovini, Moravci, Timočani.

kratak istorija srbije.jpg 4

 

Kasnije pod Turcima taj prostor se širio i dalje na zapad i sever. Prva srpska državna organizacija javila se kod Raščana i to već  u VIII veku, pod upravom kneza Višeslava, Radoslava, zatim Prosigoja i Vlastimira. Rašani su zatim svoju vlast proširili i na okolna plemena. Ovo utemeljene srpske države Bugari su hteli omesti ali bez trajnog uspeha.

Pročitajte i  Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Za vreme Vlastimirovog potomka Časlava našla su se ujedinjene Raška, Zeta, Trebinje i istočna Bosna do Save i druge oblasti do linije Ibra-Rudnik- Sava. Ovo širenje Raške prema Savi uzazvalo je Mađare, nedavno doseljene u Panoniji, pa je u sukobu sa njima i sam Časlav poginuo 960. godine.Posle njegove smrti oko 80 godina njegova država ne postoji. Tada su nestale srpska i bugarska država; Vizantija je uspostavila svoju vlast nad celim Balkanom pa čak i Hrvatskom. Ali se u Makedoniji podiglo carstvo makedonskih Slovena koji je car Samuilo ujedinio. Izvesnu samostalnost imala je Zeta, čiji kralj Vladimir je oženio Samuilovu kćer.

Pročitajte i  Srednjovekovni grad Jagat: Nekadašnje raskršće srpskih zemalja Raške i Bosne uzdići će se i otkriti dugo skrivane tajne
kratak istorija srbije.jpg 2
Car Samuilo

Međutim Vizantijaje još uvek bila toliko moćna i uništila je Samuilovo carstvo oko 1000. godine i opet uspostavila svoju vlast do Dunava i Jadranskog mora. Ali ne zadugo jer je 1040.godine Zeta opet staje na noge i počinje borbu za ujedinjenje naših zemalja. Zetski knez Vojislav postigao je veliku pobedu nad vizantijskom vojskom kod Vara 1042. godine Ova pobeda ide u red naših hajznačajnijih pobeda i ona je uzdigla Zetu kao vodeću srpsku oblast!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime