Kratka istorija Srbije V deo: Prvi kralj Srba i jedinstvo srpskih oblasti

0
194

Ovaj deo govori o tome ko je bio prvi kralj Srba  i kada dolazi do podele crkve na istočnu i zapadnu kao i vremenu kada posle Bodinove smrti prestaje jedninstvo srpskih oblasti.

prvi kralj srba

Zeta se pod Vojislavom proširila čak do neretve, a pod Vojislavovim sinom Mihajlom ona ujednjuje sve srpske krajeve od Save do Ibra. Osim toga Mihajlo je pomogao i ustanak Moravaca i Makedonaca protiv Vizantije i čak im je bio poslao za vođu sina Bodina 1073. godine.

Pročitajte i  Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

PRVI KRALJ SRBA 2.jpg 3

Taj ustanak nije uspeo, pa su ovi krajevi ostali pod Vizantijom sve dok nisu kasnije ušli u sastav Raške države. U vreme Mihajlovo događa se razdvajanje hrišćanske crkve na istočnu i zapadnu 1054. i Mihajlo je nešto docnije našao za potrebno da se obrati moćnom papi Grguru VII da mu dodeli kraljevsku titulu koju je i dobio 1077. godine. tako su Srbi dobili svoga prvog kralja.

PRVI KRALJ SRBA
Kralj Mihajlo

Bodin je ostao u dobrim odnosima s Rimom, odakle mu je stiglo odobrenje da se bapska biskupija podigne na rang nadbiskupije. On je dočekao i jedan deo krstaša koji su preko njegove zemlje išli u porvi krsraški rat. Bodinu se gubi trag oko 1101.godine. Kao posle Časlavljeve smrti tako je i posle Bodinove  smrti prestalo jedninstvo srpskih oblasti- sve do pojave Nemanjine.

Pročitajte i  Veljko Ramadanović - srpski velikan koji nas je zadužio i čije ime ne smemo zaboraviti
Papa Grgur VII
Papa Grgur VII

 

Raška, koja je i za vreme Vojislavljevića imala svog župana sada se osamostalila, a Bosna se tada sasvim izdvojila iz srpske zajednice i pod svojim banovima nastavila poseban život. Za nešto više od pola veka i u Raškoj i u Zeti izvršeno je nekoliko promena na prestolu. To je dolazilo otuda što se među ovim pretendentima nije nalazio čovek odvažan i sposoban za čvrtu upravu, a i zbog toga što je moćni vizantijski car Manojlo Komnin bio odlučio da ponovo povrati vizantijsku vlast nad celim Balkanski poluostrvom i što je stoga pomagao ove razmirice u zeti i Rškoj da bi oh lakše pokorio.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime