Kratka istorija Srbije VI deo: Pojava i uzdizanje na vlast dinastije Nemanjića

0
376

Među velikašima koji su se borili za vlast u Raškoj i Zeti bio je i Stevan Nemanja. Kada je njemu i njegovj braći delio Rašku deo po deo, car Manojlo nije mogao da predpostavi da će Nemanja uskoro udariti temelje moćnoj srednjovekovnoj srpskoj državi i postati rodonačelnik dinastije Nemanjića.

nemanjić

 

Manojlo je središnji deo Raške i titulu velikog župana bio dodelio najstarijem Nemanjinom brat Tihomiru, Zahumlje je dao Miroslavu, Stracimiru kraj oko gornjeg dela Zapadne Morave (gradac-Čačak), a Nemanji oblast između Ibra i Južne Morave. Međutim nije prošlo mnogo vremena, a Nemanja je preuzeo svu vlast u Raškoj (bitka kod Lantina 1168.) Tihomir je nastradao u borbi dok su Miroslav i Stracimir priznali Nemanjinu vrhovnu vlast. Uskoro je i Zeta ponovo ujedinjena sa Raškom, te tako Srbija je obuhvatala zemlje od Jadranskog mora do Morave. Bosna je ostala vam Srbije i u to vreme je bila pod upravom Kulina bana.

Pročitajte i  Za ove srpske gradove još niste čuli: Mapa postala hit na društvenim mrežama zbog urnebesnog prevoda naziva naših gradova

NEMANJA2-1

Nemanja je sa Dubrovnikom , koji se u međuvremenu bio razvio u grad-državu, prvo bio u sukobu, ali se mir brzo uspostavio da bi se omogućila slobodna trgovina, neophodna svakoj naprednoj državi. Nemanjini sukobi sa Vizantijom  nisu se dobro svršili ion je morao da joj vraća oblasti osvojene južno od Kosova (Skoplje( i istočno od Morave. Ipak Nemanjin ugled bio je toliki da je vizantijski car dao sinovicu za njegvog sina Stevana da bi ga što više pridobio.

Pročitajte i  Najstarija srpska prezimena: Srbi čuvaju dugu tradiciju porodičnih imena, a evo odakle potiči i datiraju ona najstarija

dinastija nemanjića

Svoju državu stvorenu vojnom silom Nemanja je uporedo i duhovno jačao. U to vreme najjača duhovna snaga bila je vera. Da bi ojačao pravoslavnu crkvu, on je iz zemlje proterao bogumile jer su smatrani jereticima, a zatim je pristupio podizanju niza manastira kao čuvara i širilaca vere i pismenosti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime