KREĆE SE LAĐA FRANCUSKA: Mnogi ne znaju PRAVI tekst ove pesme koji krije nezamislivu patnju naših oficira!

0
2759

Malo je pesama koje su tako duboko i istinito u stihovima opisali sve nedaće i patnju srpskog naroda tokom Prvog svetskog rata.

Osim legendarne “Tamo daleko”, to je svakako još i “Kreće se lađa francuska”.

Kreće se lađa francuska
Foto: Youtube printscreen / Bratstvo Orlovića

Međutim, iako sigurno znate reči ove “tugovanke”, malo ljudi zna da mi zapravo koristimo prerađenu, skraćenu verziju, dok je original još tužniji i potresniji!

Solunski front 1917. godine… Opština Mikra, logor neraspoređenih oficira. U jednom od šatora pešadijski pukovnik Branislav Milosavljević “lak na peru” piše pesmu. Mesecima već gleda kako njegovi ratni drugovi – saborci i sapatnici odlaze dalje, u Bizertu, na daleki afrički kontinent kako bi tamo zalečili svoje rane i vratili se u borbe.

Pročitajte i  Hit snimak zapalio Srbiju: Popularna manekenka Adrijana Lima sluša Lepu Brenu za Božić

Međutim, put preko mora je dug i prepun opasnosti, a nemačke podmornice vrebaju u dubokim vodama. Mnogi zbog njih nikada nisu ni stigli na odredište. Upravo njima pukovnik Milosavljević piše… I tako nastaje pesma “Izgnanici”, prvi put objavljena u zbirci “Mač i lira” 1922. godine.

kreće se lađa francuska

Mi danas, međutim, ovu pesmu znamo pod drugim imenom i u znatno skraćenijoj verziji – “Kreće se lađa francuska”. Evo priče o njoj i njenom autoru.

Pročitajte i  Pravi motiv voždovog bratoubistva: Kako je Karađorđe objasnio majci da je obesio brata

 


Pukovnik Milosavljević je preživeo rat i objavio svoju zbirku pesama. Već u izdanju iz 1930. (odakle je gornja strana) napominje se da se “ova pesma, danas svima poznata, peva se sa izmenjenim tekstom”.

kreće se lađa francuska
Foto: Wikipedia, pukovnik Branislav Milosavljević

Drugu verziju je posle rata objavio i Nikolas Balon, pariski muzičar, koji je i komponovao rondo na ovu temu.

Ova verzija pesme nalazi se i na francuskoj gramofonskoj ploči “Veliki rat”, a peva je Živan Vasić.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime