Крмача Цвета у Инђији оборила Гинисов рекорд: Опрасила одједном ЧАК 33 прасета

Свима је мање више познато да просечна крмача опраси око 14 прасића, међутим, невероватно чудо природе и обарање Гинисовог рекорда стигло је крајем прошле недеље из Инђије!

Крмача, од милоште названа Цвета Рекордерка, са инђијске фарме “Кнез аграр” расе је Ф1, мешанац великог јоркшира и расе ландрас. Ова шампионка оборила је претходни рекорд у Србији када је једна крмача опрасила 29 прасића.

За само 4 сата Цвета је на свет донела чак 33 прасета! Сви прасићи су живи и здрави, а да би могла да подоји све прасиће Цвети ће морати да помогну још две крмаче.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету
Фото: Република.рс
Фото: Република.рс

Што је још невероватније, крмачи Цвети је ово четврти пут да се праси, а до сада је на свет донела невероватних 88 младунаца!

Да је генетика пресудила објаснили су на овој инђијској фарми. Како кажу, Цвета је од најплодније и најквалитетније данске сорте, али је свакако утицала и исхрана и поступање са самом крмачом.

Цвета има 300 килограма, а 700 грама има свако тек рођено прасе. Када се на то дода плодова вода, јасно је да је ова крмача у стомаку носила терет од око 35 килограма.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Најсрећнија на целој фарми сигурно је “бабица” Мика Цријемац, која је помогла крмачи Цвети да се опраси. Како тврди, у својих 60 година живота и неколико деценија рада никада није видела ни приближан број прасића рођених из једног цуга.

– Ту сам да им помогнем када порођај крене да се компликује или се неко прасе заглави. Такође их и бодрим и бринем о њима. Имају третман као труднице у породилишту и за свако прасе сам пресрећна као да се родило дете. Али Цвета је ипак хероина. Имам 60 година и цео живот се бавим овим послом, а никада нисам видела да је нека крмача опрасила оволики број прасића – рекла је пресрећна Мика.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Опанак, Република.рс, Информер

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...