Krsna slava Stefana Nemanje i njegovih potomaka: Kako je Arhangel Mihailo kaznio cara Dušana na dan svečara

0
7507

Arhangel Mihailo ustanovljen je kao praznik u vreme pape Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra (oko 313. godine). Izabran je novembar jer se smatralo da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđeoskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu – Mihailu.

ikona-arhangel-mihailo

Arhanđel Mihailo je prvi među anđelima i vojvoda anđeoske nebeske vojske. Možda nije slučajno što je rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku, izabrao baš ovu krsnu slavu.

Pročitajte i  Pomolimo se za zdravlje i sreću molitvom Svetom Vasiliju Ostroškom

Kada je đavo Lucifer otpao od Boga i sa sobom povukao jedan deo anđela, prvi mu se uspešno usprotivio arhangel Mihailo. Sabrao je preostale anđele, organizovao ih na principu jednomislija, jednodušnosti, ljubavi, kao i na apsolutnoj poslušnosti nižih činova prema višim i svetoj volji Božjoj kao konačnom i bezgrešnom. Tako je Bog pobedio Lucifera i prognao iz nebeskog savršenstva među ljudski, grešni svet.

Pročitajte i  Zašto nikada nije došlo do oslobođenja Jasenovca? Prepušteni sami logoraši su morali sami da se oslobode

Veruje se da jedino arhangel Mihailo može da promeni volju Svetog Save. Ne pravi nikakve razlike među ljudima ako se ogreše, bilo da su siromasi ili carevi. Tako je, po kazivanju naroda, jednom kaznio samog cara Dušana Silnog:

iz života dušana silnog

“Car Dušan Silni slavio je krsnu slavu Aranđelovdan, a svetac mu nevidljiv za sve stajao na desnom ramenu i sve nadgledao. Car svakog gosta dočekivao i stojeći služio. Međutim, jednom, što od umora a što od zaborava, prevari se i sede za trpezu. Sveti Mihailo prasnu, udari cara krilom po obrazu i ljutito odlete. Car je Mihaila jedva umilostivio višemesečnim molitvama.”

Pročitajte i  TRIK KOJI ZNAJU SAMO NAJBOLjE DOMAĆICE: Evo kako da skuvate jaja da vam ne popucaju

I do danas je ostalo verovanje da Arhangel Mihailo sedi na nebesima, gleda na svet i kad hoće silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

(Prilagođeno za potrebe magazina Opanak: Običajnik kod Srba sa narodnim kalendarom za 1998. godinu, Beograd, 1997.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime