Крстовдан: Празник посвећен крштењу првих хришћана, али и сећању на велике мученике и страдалнике светог Теона и светог Теопемта

0
2473

Зимски Крстовдан је у Српској православној цркви и народу познат као дан крштења првих хришћана.
Крстовдан се слави увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике. Ово је први дан после Божића када се строго пости, јер је до овог дана важило разрешење због великих празника.

У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Зимски Крстовдан се празнује и у знак сећања на велике мученике и страдалнике Светог Теона и Светог Теопемта.

Понудивши им живот зарад одрицања хришћанске вере, цар Диоклецијан је покушао да Теопемта и Теона на тај начин уцени. Међутим, Теопамт – бискуп никодимијски, на ту претњу је одговорио: Стоји написано: не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити. Ти, царе, имаш власт над мојим телом, чини са њим што ти је драго. Због оваквог одговора, Теопемета су посекли мачем, а Теона су живог затрпали, 298. године.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан.

На Крстовдан, када се слави преко недеље, у храмовима се служе царски часови, служи се литургија светог Јована Златоустог, уз освећење воде, који прати празнично богослужење – преподне. Послеподне служи се литургија Светог Василија Великог.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Након литургије врши се велико освећење водице у храмовима, а сутрадан, на Богојављање, вода се освећује на рекама или неким другим отвореним местима.

При свештању водице, моли се да вода буде за исцељење, духовно и телесно прочишћење, избављач од грехова и да освећује срце и ум. После свештања, водица се дели народу за спасење и здравље.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име