Још у античкој Грчкој крушка се сматрала воћем које чини људе лепим, лечи многе болести и зауставља време. Друго јој је име било “Дар богова”.

На територији Србије, још од сеобе Словена, успевају аутохтоне сорте крушака попут лубеничарке и караманке. Најздравије су, управо, те старе отпорне сорте које се саме бране од штеточина и непогода, не захтевајући никакво третирање хемијом.

Крушка у српским народним веровањима – “Дрво свих демона” које скида све чини, али и лечи

Од крушке се праве најбољи компоти и колачи, али и најбоља ракија.

Но, ево зашто је важно конзумирати крушке, пре свега као свеже воће:

kruška lubeničarka

Уместо кафе – крушка!

Код вртоглавице и повећаног замора, није потребно пити кафу у литрама. Фолна киселина, која је садржана у крушкама ће вас развеселити боље од било којег стимулационог напитка и нормализовати ваш притисак.

Крушка лубеничарка или бостанка – стара, заборављена и врло необична српска сорта

Подмлађује и спречава рак

Крушка је богата антиоксидансима, зауставља прерано старење ћелија и промовише њихову регенерацију. Поред тога, она се бори против слободних радикала који узрокују рак.

Колач са крушкама и кремом од ваниле: Магија укуса која заводи и најчвршће карактере решене да смање слаткише

Бићете згодни док год једете крушке

Влакна, која се у великим количинама налазе у крушкама, нормализују варење и убрзавају метаболизам, што позитивно утиче на фигуру. Поред тога, крушка не садржи много калорија.

kruska

Добро здравље

Крушка садржи све витамине који су неопходни организму, управо са почетком јесени: А, Б1, Б2, Е, П, ПП, С. Ови витамини су одговорни за исхрану коже, ноктију и косе, емоционалну стабилност, интелект и наравно, имунитет.

Крушка “туршијара” – краљица јесење сорте српских крушака, која рађа крајем октобра и чува се у облику туршије

Чишћење организма

Крушка има позитиван ефекат на панкреас и чисти јетру и бубреге. За варење фруктозе из крушке није потребан инсулин за варење, па се често препоручује дијабетичарима.

Стил

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име