Još u antičkoj Grčkoj kruška se smatrala voćem koje čini ljude lepim, leči mnoge bolesti i zaustavlja vreme. Drugo joj je ime bilo “Dar bogova”.
Na teritoriji Srbije, još od seobe Slovena, uspevaju autohtone sorte krušaka poput lubeničarke i karamanke. Najzdravije su, upravo, te stare otporne sorte koje se same brane od štetočina i nepogoda, ne zahtevajući nikakvo tretiranje hemijom.
Kruška u srpskim narodnim verovanjima – “Drvo svih demona” koje skida sve čini, ali i leči
Od kruške se prave najbolji kompoti i kolači, ali i najbolja rakija.
No, evo zašto je važno konzumirati kruške, pre svega kao sveže voće:
Umesto kafe – kruška!
Kod vrtoglavice i povećanog zamora, nije potrebno piti kafu u litrama. Folna kiselina, koja je sadržana u kruškama će vas razveseliti bolje od bilo kojeg stimulacionog napitka i normalizovati vaš pritisak.
Kruška lubeničarka ili bostanka – stara, zaboravljena i vrlo neobična srpska sorta
Podmlađuje i sprečava rak
Kruška je bogata antioksidansima, zaustavlja prerano starenje ćelija i promoviše njihovu regeneraciju. Pored toga, ona se bori protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.
Bićete zgodni dok god jedete kruške
Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što pozitivno utiče na figuru. Pored toga, kruška ne sadrži mnogo kalorija.
Dobro zdravlje
Kruška sadrži sve vitamine koji su neophodni organizmu, upravo sa početkom jeseni: A, B1, B2, E, P, PP, S. Ovi vitamini su odgovorni za ishranu kože, noktiju i kose, emocionalnu stabilnost, intelekt i naravno, imunitet.
Čišćenje organizma
Kruška ima pozitivan efekat na pankreas i čisti jetru i bubrege. Za varenje fruktoze iz kruške nije potreban insulin za varenje, pa se često preporučuje dijabetičarima.
Stil