Крушка Караманка: Стара аутохтона сорта отпорна на све болести и непогоде

0
12070
Фото: zdravasrbija.com

Наша земља је богата великим бројем старих аутохтоних сорти воћа које су се гајиле или се гаје на нашем подручју од прадавних времена. Међу крушкама, поред старе Лубеничарке одн. Бостанке, наш народ највише је садио стару добру Караманку.

Караманка је посебна сорта крушке, веома старог порекла. У Србију је стигла из Мале Азије, из града Карамана по ком су је и “крстили” у нашем народу. А ушла је и у народну песму и на поштанску марку.

Pročitajte i  Погледајте како је изгледао састанак краљице Елизабете и последњег краља Југославије: Разлог сусрета био веома необичан (ВИДЕО)
Фото: zdravasrbija.com
Фото: Опанак

Дрво Караманке средње је бујно и може расти у висину и до 12 m. Плод сазрева у другој половини августа, крупан је и тежак од 150 до 200 грама; жуто-браон је боје, сочан, ароматичан, слатко-накиселог укуса, у сушним годинама има опор укус. Када се млада Караманка засади врло рано почиње да рађа и прородева редовно.

Pročitajte i  Браћа Вајагић као нови Југовићи: Напустили Америку и са оцем кренули у рат за Србију! Постали ХЕРОЈИ ЗА ВЕЧНОСТ

Још један разлог због чега је Караманка толико распрострањена је чињеница да је готово имуна на болести, мразеве, сушу, топлотне ударе и врућ ветар. Не захтева посебна третирања и погодна је за органску производњу. Тек на температури од -25,5 °С измрзавају цветни пупољци.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Једино што је слабија страна Караманке је опрашивање, полен јој је лош, опрашивачи непознати. Калеми се са дивљом крушком и дуњом БА-29.

Pročitajte i  Дечко јој је трагично настрадао у олуји, а она је умрла од дроге: Тужна животна прича српске глумице, коју су сви волели

Идеална је за садњу у дворишту јер ће правити леп хлад, а деца ће безбедно моћи да се пењу по њеној крошњи и беру плодове без страха од пестицида.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име