Kruška Karamanka: Stara autohtona sorta otporna na sve bolesti i nepogode

0
10863
Foto: zdravasrbija.com

Naša zemlja je bogata velikim brojem starih autohtonih sorti voća koje su se gajile ili se gaje na našem području od pradavnih vremena. Među kruškama, pored stare Lubeničarke odn. Bostanke, naš narod najviše je sadio staru dobru Karamanku.

Karamanka je posebna sorta kruške, veoma starog porekla. U Srbiju je stigla iz Male Azije, iz grada Karamana po kom su je i “krstili” u našem narodu. A ušla je i u narodnu pesmu i na poštansku marku.

Pročitajte i  Kako se pravilno čestita Vaskrs? Pazite da se ne obrukate: Samo 2 oblika su prihvatljiva u našem jeziku!
Foto: zdravasrbija.com
Foto: Opanak

Drvo Karamanke srednje je bujno i može rasti u visinu i do 12 m. Plod sazreva u drugoj polovini avgusta, krupan je i težak od 150 do 200 grama; žuto-braon je boje, sočan, aromatičan, slatko-nakiselog ukusa, u sušnim godinama ima opor ukus. Kada se mlada Karamanka zasadi vrlo rano počinje da rađa i prorodeva redovno.

Pročitajte i  Besmrtna ljubav srpskog pesnika: Govorili su da je UMRO dva puta, prvi put kad je izgubio voljenu

Još jedan razlog zbog čega je Karamanka toliko rasprostranjena je činjenica da je gotovo imuna na bolesti, mrazeve, sušu, toplotne udare i vruć vetar. Ne zahteva posebna tretiranja i pogodna je za organsku proizvodnju. Tek na temperaturi od -25,5 °S izmrzavaju cvetni pupoljci.

Foto: zdravasrbija.com
Foto: zdravasrbija.com

Jedino što je slabija strana Karamanke je oprašivanje, polen joj je loš, oprašivači nepoznati. Kalemi se sa divljom kruškom i dunjom BA-29.

Pročitajte i  Kraj dinastije Obrenović - Svedočenje danskog novinara o kraljeubistvu u Srbiji

Idealna je za sadnju u dvorištu jer će praviti lep hlad, a deca će bezbedno moći da se penju po njenoj krošnji i beru plodove bez straha od pesticida.

Foto: zdravasrbija.com
Foto: zdravasrbija.com

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime