Крушка Караманка: Стара аутохтона сорта отпорна на све болести и непогоде

1
13493
Фото: zdravasrbija.com

Наша земља је богата великим бројем старих аутохтоних сорти воћа које су се гајиле или се гаје на нашем подручју од прадавних времена. Међу крушкама, поред старе Лубеничарке одн. Бостанке, наш народ највише је садио стару добру Караманку.

Караманка је посебна сорта крушке, веома старог порекла. У Србију је стигла из Мале Азије, из града Карамана по ком су је и “крстили” у нашем народу. А ушла је и у народну песму и на поштанску марку.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: Опанак

Дрво Караманке средње је бујно и може расти у висину и до 12 m. Плод сазрева у другој половини августа, крупан је и тежак од 150 до 200 грама; жуто-браон је боје, сочан, ароматичан, слатко-накиселог укуса, у сушним годинама има опор укус. Када се млада Караманка засади врло рано почиње да рађа и прородева редовно.

Још један разлог због чега је Караманка толико распрострањена је чињеница да је готово имуна на болести, мразеве, сушу, топлотне ударе и врућ ветар. Не захтева посебна третирања и погодна је за органску производњу. Тек на температури од -25,5 °С измрзавају цветни пупољци.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Једино што је слабија страна Караманке је опрашивање, полен јој је лош, опрашивачи непознати. Калеми се са дивљом крушком и дуњом БА-29.

Идеална је за садњу у дворишту јер ће правити леп хлад, а деца ће безбедно моћи да се пењу по њеној крошњи и беру плодове без страха од пестицида.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Опанак

1 KOMENTAR

  1. Karamanka je samooplodna kruška, kao i svaka stara sorta voćaka kod nas, (ili se oprašuje sa divljom jabukom, što je malo verovatno, jer je divlja jabuka univerzalni oprašivač drugih jabuka, ali ne i drugog voća). Kod nas na jednom imanju u krugu od par kilometara nema krušaka u blizini, samo jedna Karamanka koja svake godine obilno radja. Kako bi se mogla oprašiti ako nije samooplodna?! Ako nije kalemljena na divlju krušku, Karamanka nije otporna na bolesti. Na podlozi dunja MA nama su sve sadnice Karamake propale od Ervinije. Takodje i za Kaludjerku krušku piše da je triploidna sorta sa loše pokretljivim polenom, a ona samooplodna (u selu gde imamo tu krušku nema drugih sorata u blizini). Što se tiče starih sorti, ne verujem u savremenu voćarsku literaturu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име