Крушка Караманка: Стара аутохтона сорта отпорна на све болести и непогоде

Наша земља је богата великим бројем старих аутохтоних сорти воћа које су се гајиле или се гаје на нашем подручју од прадавних времена. Међу крушкама, поред старе Лубеничарке одн. Бостанке, наш народ највише је садио стару добру Караманку.

Караманка је посебна сорта крушке, веома старог порекла. У Србију је стигла из Мале Азије, из града Карамана по ком су је и “крстили” у нашем народу. А ушла је и у народну песму и на поштанску марку.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: Опанак

Дрво Караманке средње је бујно и може расти у висину и до 12 m. Плод сазрева у другој половини августа, крупан је и тежак од 150 до 200 грама; жуто-браон је боје, сочан, ароматичан, слатко-накиселог укуса, у сушним годинама има опор укус. Када се млада Караманка засади врло рано почиње да рађа и прородева редовно.

Још један разлог због чега је Караманка толико распрострањена је чињеница да је готово имуна на болести, мразеве, сушу, топлотне ударе и врућ ветар. Не захтева посебна третирања и погодна је за органску производњу. Тек на температури од -25,5 °С измрзавају цветни пупољци.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Једино што је слабија страна Караманке је опрашивање, полен јој је лош, опрашивачи непознати. Калеми се са дивљом крушком и дуњом БА-29.

Идеална је за садњу у дворишту јер ће правити леп хлад, а деца ће безбедно моћи да се пењу по њеној крошњи и беру плодове без страха од пестицида.

Фото: zdravasrbija.com
Фото: zdravasrbija.com

Опанак

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...