КУЋА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ – пројекат од велике важности за Мионицу и Србију

0
445

Пројекат Кућа Колубарске битке, посвећен јуначком подвигу и победи српске војске и војводе Живојина Мишића у Првом светском рату, над надмоћном аустро-угарском војском, предат је Министарству културе и информисања Републике Србије. Пројекат вредан 44 милиона предат је у оквиру конкурса “Градови у фокусу” и обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће у 5Д формату посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света.

Битка се одиграла на падинама Сувобора недалеко од Мионице, и убраја се у најбриљантније примере војне тактике, и изучава се на Вест Поинту и другим најпрестижнијим војним академијама. Кућа Колубарске битке биће изграђена по узору на московски музеј-панораму посвећен Бородинској бици. Мишићева победа на Колубари биће овековечена муралом дугим 33 и широким осам метара, постављеном у атријуму мионичког Културног центра. У приземљу ће бити изграђени ровови, пољска болница, шатори, митраљeска гнезда, топови. Посетиоци ће по уласку у ров имати ауди-визуелни доживљај борбе, с мирисом барута, плотунима, пуцњевима, звектом оружја…  Поред аудио-визуелног приказа ратних дејстава, посетиоци ће моћи да виде аутентичне фотографије и документе.

Пројекат је дело чувеног уметника Слободана Јевтића Пулике, пореклом из Ваљева, који живи и ради у Паризу.

– Изузетно је важно да на стогодишњицу смрти војводе Живојина Мишића почнемо прву фазу реализације овог значајног пројекта за целу Србију. Захваљујући јуначкој храбрости српска војска и Живојин Мишић су се као Леонида и Спартанци уписали у анале ратовања, чојства и јунаштва. Колубарска битка широм планете симболизује борбени српски дух. Истина о Мишићу и јунацима из Колубарске битке је истина Србије, истина слободољубивог човечанства – рекао је председник општине Миоинца Бобан Јанковић.

Јанковић истиче да је Кућа Колубарске битке пројекат од изузетног значаја за Мионицу, али и за Републику Србију.

– Мионица је право место за овакав пројекат, јер је војвода Мишић, управо у Мионици на Рибничком мосту преузео команду над Првом армијом. Осим тога, славни војвода је рођен у мионичком селу Струганик. Држава Србија, која је у Првом светском рату до темеља била разорена, овим пројектом ће јуначко дело свог сељака, који је обукао војничку униформу, бранио и одбранио земљу, успети да сачува од заборава и учини га доступним свим грађанима Србије, региона, Европе и света – наводи Јанковић.

У Мионици су уверени да ће Кућа Колубарске битке, заједно са спомеником Мишићу и његовом спомен кућом у Струганику, представљати културно-историјску и туристичку целину, која ће на прави начин репрезентовати јуначку српску историју.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име