Kuća od balirane slame: Mladi par iz Šapca sagradio je neobičnu oazu od 120 kvadrata kao svoj dom

0
2275
Foto: printscreen video B92

Milan i Nada Đupovac, mladi bračni par iz Šapca, pažnju mnogih ljudi u Srbiji privukao je onog trenutka kada se iz grada preselio u predgrađe i to u kuću od balirane slame.

Foto: print screen video B92
Foto: print screen video B92

Milan je profesor fizičkog vaspitanja, a Nada farmaceut. Kuću sami prave od aprila meseca i to od prirodnih materijala – trske, slame, blata i drveta. Bračni par sa troje dece od godinu i po, tri i šest godina, moći će da uživa u svojoj prirodnoj oazi u Jevremovcu, nadaju se, u septembru.

Pročitajte i  Besmrtna ljubav srpskog pesnika: Govorili su da je UMRO dva puta, prvi put kad je izgubio voljenu

Bez ikakvog majstorskog znanja, glavni konsultant im je, kažu, internet. Uz njihov rad, stotinu kvadratnih metara kuće od prirodnih materijala sa tremovima i staklenikom, koštaće ih 20.000 evra.

U kuću je utrošeno čitavih 300 bala slame. Za malterisanje i spolja i unutra biće im potrebno 30 tona zemlje. Isto toliko i crnog bora za drvenu konstrukciju i 10.000 domaće cigle.

 

Nada Đupovac kaže da im nije teško i da imaju jaku volju.

Pročitajte i  Staro verovanje koje i danas važi: Evo kakve su osobe rođene na Božić
Foto: print screen video B92
Foto: print screen video B92

„Sve smo sami radili od izlivanja betona. Mi smo i armirači, zidari, tesari, sve smo uradili sami sem krova“, ističe Nada Đupovac.

Milan Đupovac objašnjava da balu slame uglavljuju između drvenih stubova što ručno, što alatima koji pomažu da se slama bolje sabije.

„Mislim da smo zaboravili šta su radili naši preci. Oni su pravili iste ovakve kuće, danas se samo vraćamo korenima“, ukazuje Milan Đupovac.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

 

Imre Daraž, majstor trščar, kaže da se taj posao radi na isti način kao što se radilo i pre sto godina, sa istim alatima. Napominje da trska ne može da propusti ako se dobro napravi od kvalitetne trske.

„Pre će crep da propusti nego trska“, ističe Daraž.

B92, webtribune

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime