Породица Катић из романа “Корени” заиста је постојала: Њихова кућа и данас се налази у Трстенику и под заштитом је државе

0
3927
Фото: РТС принтскрин

Аћим, Ђорђе, Тола и Симка нису само измишљени ликови из Ћосићевог књижевног дела “Корени”, већ стварна породица која је живела у 19. веку. Ово је прича о судбини њихове куће у Трстенику.

Судбину породице Катић, с краја 19. века пратимо недељом на првом програму РТС. Серија по роману “Корени” Добрице Ћосића изазвала је велику пажњу и интересовање за причу из Прерова, имагинарног села крај Мораве, у трстеничком крају. Ликове и места из серије упућени повезују са његовом родном Дреновом и непосредним окружењем.

Пре неколико дана појавила се прича о кући код Јагодине у којој је снимана серија, а сада се појавила још једна кућа са сличностима из приче.

У самом центру Трстеника, у 19. веку живела је породица Катић, о чијем богатству и друштвеном статусу сведочи кућа која је од 1950. године под заштитом државе.

Pročitajte i  Владета Јеротић открива 4 врсте љубави: Идеалног брака нема. Ево која љубав је најзахтевнија
РТС принтскрин

“Два симетрична доксата, који су јединствен пример у архитектури, требало је да покажу богатство и моћ њеног тадашњег власника Стевана Катића”, објашњава историчарка Јелена Вукчевић.

Стеван Катић је био чувени трстенички трговац и учесник на Светоандрејској скупштини. Он је један од људи који су кнеза Милоша Обреновића поставили поново на власт.

Син Петар био је посланик у Народној скупштини, наставио је породични посао и увећао иметак.

Фото: РТС принтскрин

О богатству породице Катић свакако сведочи и податак да је с краја 19. века имала централно грејање. Ту је ложиште у коме је слуга Аћимов, Никола, можда ложио ватру и загревао просторије у којима су биле овакве пећи, јавља РТС.

Pročitajte i  Директор CarGo Губеринић: Укидање пореза на доходак за младе добра и храбра мера председника и Владе

“Постоје свакако сличности, по Добричиној мајчиној линији су ти Катићи које је он узео као своје литерарне јунаке. Ја сам дубоко убеђен да су његови ликови заиста имагинарни и универзални. Нисам сигуран колико ова кућа Катића има директне везе, али свакако има неке везе у некој историјској аналогији”, каже писац Верољуб Вукашиновић.

Тола, Ђорђе, Симка – главни јунаци саге о Катићима можда су се само другачије звали у стварном животу.

“Повезујем и ликове и главне личности и споредне личности у том роману, то су све наши сељаци и наши људи овде који су били део живота мог стрица Добрице”, каже Аца Ћосић.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година

Некако у исто време, роман објављен давне 1954. и кућа у којој су се доносиле важне политичке и животне одлуке, постали су актуелни.

Књижевно дело екранизацијом, а вредно архитектонско здање променом власника.

“Намера је да се прво изради пројектна документација за рестаурацију и да се уђе у пројекат рестаурације саме куће како би се сачували и културно и грађевинско наслеђе које нам је остављено”, истиче Немања Раденковић, власник куће Катића.

Идеја је да се само здање уступи Општини Трстеник и адаптира у Музеј чиме би, као и само дело, сачувало непролазну вредност.

(РТС/Фото: Принтскрин РТС)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име