Кућа кнеза Милоша Обреновића у селу Горња Црнућа здање је испред којег је он након Таковског сабора окупљенима изговорио оне најбесмртније речи: „Ево мене, ето вас — рат Турцима!“

Споменик је то културе од великог значаја, и под заштитом је државе, а недавно је чак и обновљена. Само село, међутим, губи становништво.

Подигнута сада већ далеке 1814. године Кућа кнеза Милоша представља први српски нововековни двор, а малена Црнућа смештена на јужним падинама Рудника представља прву, додуше незваничну, престоницу модерне Србије.

Pročitajte i  Здрава сам, кућа ми је пуна, али срце празно: Одговор који јој је дао владика Николај заувек ће је ПРОМЕНИТИ

Типична брвнара „осаћанка“ изграђена од камена и храстовог дрвета са високим и стрмим кровом покривеним шиндром, састоји се од три просторије. Изнад подрума налази се соба са огњиштем, а из ње се иде у просторију за спавање. У њој је сачувана скромна зидана пећ за ложење. Поред два улаза, кућу карактерише дрвени димњак – „капић“ и невелики доксат.

Кућа у Црнући неми је сведок почетка Милошеве борбе с Турцима и првих година његове владавине. Након што се вратио из Такова српски кнез је управо испред своје куће развио устанички барјак. Изговоривши чувене речи „Ево мене, а ето вама рата с Турцима“, обучен у црвене „војводске аљине“ предао је заставу Сими Паштрмцу. Овим чином окончано је формално подизање Другог српског устанка. Децембра месеца 1815. овде је одржана чувене скупштина која је између осталог донела и први буџет устаничке Србије.

Pročitajte i  Ко је била најстарија српкиња која је преминула у 109. години: Надежда се дружила са Десанком Максимовић, није пила ни пушила

Након што се 1818. породица Милоша Обреновића преселила у Крагујевац, Црнућа је постала једна од пољских добара српског кнеза.

Данас је у конаку смештена једна од сталних поставки Музеја рудничко-таковског краја под називом „Српска кућа у првој половини XIX века“. Она садржи копије докумената, репродукције фотографија и неколико оригиналних експоната везаних за устанички период. Један део куће има очуван аутентични амбијент, огњиште са делом покућства и већ поменуту зидану каљеву пећ.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име