KUMOVA SLAMA: Simbolizuje značaj kuma u životu i predstavlja mesto po kome se kreću duše umrlih na putu ka onome svetu!

0
5084

Kumova ili Kumovska slama je naš narodni naziv za sazvežđe poznatije kao Mlečni put. O nastanku naziva tog sazvežđa postoji jedna legenda koju je zapisao Vuk S.Karadžić, a ona ovako ide.

„Uoči Božića došao kum kod kuma da traži slamu na zajam. Ovaj mu tada odgovori da mu ne može dati slamu jer mu treba za Božićni obred. Rekao mu je da tada može da da slamu samo Hristu. Međutim, kum je ukrao slamu, ali ju je usput prosipao. Bog je kuma kaznio i ostavio trag slame na nebu da ga mogu videti svi ljudi kao opomenu“.

Zanimljivo je da ova priča nije naša izvorna narodna nego je kod nas dospela tek posle primanja hrišćanstva.

Pročitajte i  Plivanje za časni krst: Evo koju prazničnu simboliku nosi ovaj tradicionalni bogojavljenski čin!

Poreklo ovog naziva, međutim, sasvim je drugačije; da bismo ga razumeli, moramo poći od starih verovanja.

Dolaskom hrišćanstva mnogo toga je promenjeno. Crkva je našim starim običajima i legendama pokušala da da hrišćansko obeležje kako bi novu veru približila narodu. Nije bolje prošao ni običaj kumstva. Kako piše Srpski mitološki rečnik, „crkva je sankcionisala kumstvo i dala mu današnje obeležje“.

Mnogi tzv. indoevropski narodi, pa i naš srpski, veruju da je sazvežđe Kumova slama put kojim duše umrlih idu na onaj svet. I ne samo duše umrlih, postoje verovanja da je to put kojim se kreću i anđeli pogotovo oni koji vode duše umrlih.

Kumova slama se koristi i za predviđanje vremena. Kada se ona dobro vidi, to znači da će se sutra vreme pogoršati.

Pročitajte i  Uloga Svetog Save u životu Mihajla Pupina: Čudotvorno predskazanje u snu Pupinove majke odredilo je slavnu sudbinu našem velikom naučniku!

Ako je neko bio teško bolestan jedan od načina izlečenja bio je simboličan odlazak na onaj svet (uz pomoć raznih magičnih radnji) i povratak iz tog sveta uz pomoć kuma ili pobratima. Posle toga bolesnik bi ozdravio. Po jednom starom verovanju, na samrtnoj postelji, onaj koji bi uz umirućeg bio do poslednjeg časa je njegov kum.

Ostaje da delimično objasnimo vezu slame sa svetom umrlih. Slama ima i za bogove i za duše predaka naročitu privlačnu snagu. Kada su Sloveni i drugi stari evropski narodi prinosili žrtve prostirali bi ih po travi, senu ili slami i prizivali bi bogove i duše predaka do dođu i prime te žrtve. U nekim delovima Srbije i danas postoji običaj da se na četrdesetodnevni pomen po grobu pospe slama i po njoj poređa jelo za duše umrlih. Slična je uloga slame koja se posipa za vreme Badnje večeri – to je veče posvećeno dušama predaka.

Pročitajte i  Razočarenje, gnev i bol: Sudbonosna svađa zbog koje je princ Đorđe morao da abdicira

Iz ovih opisa starih običaja vidimo da naziv Kumova slama ima mnogo dublje značenje koje još uvek nije dovoljno razjašnjeno, a možda nikada neće ni biti. Velika je razlika između nekadašnjeg značenja i onog nametnutog i opšteprihvaćenog. Kumova slama nema nikakve veze sa krađom, niti je to put lopova, već put umrlih i put anđela.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime