Купусник за Бадњу трпезу: Традиционална посна пита од киселог купуса

0
904

Пита од киселог купуса, коју традиционално зову купусник, незаобилазан је специјалитет Бадње трпезе у многим крајевима Србије. Данас је домаћице припремају од готових кора за питу, а ми вам доносимо два рецепта, уколико желите да сами развијате домаће коре.

купусник

Купусник са готовим корама

500 грама кора за питу
1 већа главица киселог купуса
1 струк празилука
со, бибер
око 100 милилитара мешавине уља и киселе воде

Главицу киселог купуса оперите, да не буде прекисео, па исеците на резанце. Можете га потом самлети на машини за месо, уколико желите да буде ситнији, а и не морате.

Pročitajte i  Заборављена јела Србије: Бачка посластица која се топи у устима

Купус исцедите између дланова што више можете. Ситно исецкани празилук пропржите на мало уља, па додајте оцеђени купус, промешајте и динстајте на тихој ватри. По потреби врло мало досолите, пошто је купус довољно слан и побиберите по укусу. Промешајте и измакните са рингле.

Раширите једну кору и попрскајте је мешавином уља и киселе воде. Преклопите другом кором и по средини распоредите купус. Преклопите обе стране до средине, с тим да се не преклапају већ само додирују и уролајте коре. Поређајте у папиром обложени плех. Тако урадите и са преосталим корама. Попрскајте их одозго преосталом мешавином уља и воде и испеците у рерни загрејаној на 180 степени док не порумени одозго.

Pročitajte i  Савршен и здрав ручак за само 300 динара: Пуњени уштипци који не гоје, а стварају ситост и одржавају организам здравим и витким

Купусник од домаћих кора, по старинском рецепту

купусник

Коре:

750 грама брашна
4 децилитра воде
2 кашике уља
1 кашичица соли

Надев – исти као у горњем рецепту
+ 3 децилитра уља

У дубљој посуди просејати брашно и со, па доливати постепено млаку воду и уље. Замесити глатко тесто, покрити крпом и оставити да одстоји око пола сата. Потом тесто премесити, па поделити на четири дела. Формирати лоптице, па растањити у јуфке, намазати уљем и оставити на топлом месту.

Pročitajte i  Плазма торта са јагодама или малинама - Посластица која се топи у устима

Припрема надева иста је као у горњем рецепту.

Сто прекрити платненим столњаком, па посути брашном. Ставити јуфку, па је полако прстима растањити, што је могуће тање. На крају одсећи рубове. Филовати надевом од купуса, па помоћу столњака уролати. Ставити у науљен плех. Поступак поновити са све четири јуфке, одозго премазати питу уљем, па пећи око пола сата на 200 степени, док не порумени.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име