Ако кувате пиринач на овај начин под хитно престаните: Како не бисте нашкодили здрављу једино ОВАКО ћете га правилно припремити

Пиринач кувате на класичан начин – барите га у шерпи све док вода не испари? Судећи према недавном истраживању, овај метод кувања може бити веома опасан!

Осим индустријских токсина и пестицида који се налазе у земљишту, арсен се задржава и у пиринчу, а ова хемикалија је повезана са низом здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес и рак, као и проблеме у развоју.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Насупрот томе, најсигурнији начин за кување пиринча је да остане да се натопи током ноћи, потом се испере све док вода не постане прозирна.

Иначе, присуство арсена у пиринчу доказао је Енди Мехарг, професор биолошких наука на Квинс Универзитету у Белфасту који је тестирао три начина кувања пиринча за Би-Би-Си.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

У првом поступку, професор Мехарг је прво тестирао најчешћи начин кувања пиринча. На један део пиринча стављао је два дела воде, а вода је “испарила” током кувања када је установио да је ниво арсена остао исти.

У другом начину је на део пиринча сипао пет истих делова воде. Вишак воде је након кувања избацио, и испоставило се да је ниво арсена упола мањи.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Трећа метода састојала се у томе да је оставио пиринач у води у току ноћи – ниво отровних материја смањен је за 80 одсто.

Б92

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...