Пиринач кувате на класичан начин – барите га у шерпи све док вода не испари? Судећи према недавном истраживању, овај метод кувања може бити веома опасан!
Осим индустријских токсина и пестицида који се налазе у земљишту, арсен се задржава и у пиринчу, а ова хемикалија је повезана са низом здравствених проблема, укључујући болести срца, дијабетес и рак, као и проблеме у развоју.
Насупрот томе, најсигурнији начин за кување пиринча је да остане да се натопи током ноћи, потом се испере све док вода не постане прозирна.
Иначе, присуство арсена у пиринчу доказао је Енди Мехарг, професор биолошких наука на Квинс Универзитету у Белфасту који је тестирао три начина кувања пиринча за Би-Би-Си.
У првом поступку, професор Мехарг је прво тестирао најчешћи начин кувања пиринча. На један део пиринча стављао је два дела воде, а вода је “испарила” током кувања када је установио да је ниво арсена остао исти.
У другом начину је на део пиринча сипао пет истих делова воде. Вишак воде је након кувања избацио, и испоставило се да је ниво арсена упола мањи.
Трећа метода састојала се у томе да је оставио пиринач у води у току ноћи – ниво отровних материја смањен је за 80 одсто.
Б92