Legenda o Kurvingradu: Srednjovekovni srpski grad iz vremena pre Kosovskog boja

0
1830

Srednjovekovni grad Koprijan, poznat i pod imenom Kurvingrad, nalazi se 11 km južno od Niša (u opštini Doljevac) u selu Klisura, na obronku planine Seličevice iznad Južne Morave.

legenda o kurvingradu

Podignut je za vreme kneza Lazara, na temeljima rimskog i vizantijskog utvrđenja. Iz natpisa koji je pronađen u građevinskom materijalu koji su Turci doneli u Nišku tvrđavu zna se da je grad sazidao Nenad, sin kazanca Bogdana 1372. godine.

Kako je Koprijan imao tri kapije, kameni blok sa uklesanim natpisom stajao je verovatno  iznad jedne od njih. Osnova grada je u obliku četvorougla, dimenzija 80 x 50 m. Bio je zaštićen masivnim bedemom visine do 10 m. Imao je pet kula. Sa svih strana grad je opasan jarkom. U unutrašnjosti je bila velika cisterna čiji su ostaci vidljivi. U naselju ispod grada pronađeni su prilikom arheoloških iskopavanja 1933. godine  temelji crkve građene u moravskom stilu.

Pročitajte i  "Anđelija vodu lila" - Svet se skupljao na ulici da bi se divio Anđeliji, a danas niko ne zna da je devojka iz pesme bila majka našeg čuvenog pesnika

legenda o kurvingradu

Koprijan je, u vreme borbi za turski presto 1413. godine, zauzeo i razorio sultan Musa. Posle njegovog poraza, sultan Mehmed je grad vratio despotu Stefanu Lazareviću. Putopisac Ami Bue pominje u prvoj polovini XIX veka ruševine Kurvinhana. Do danas je grad nedovoljno proučen.

Odakle gradu ovako pogrdan naziv?

O najstarijoj prošlosti grada do danas su se održale samo legende, tako da nema mnogo materijalnih dokaza o tome kako i kada je grad prvi put nastao i ko ga je prvi osnovao. Sve što danas pouzdano umemo da kažemo, odigralo se od 1372. godine do 1444. godine.

Pročitajte i  Indijanski poglavica iz Leskovca: Ovaj Srbin uvršten je u 300 najznamenitijih ličnosti!

legenda o kurvingradu

Život grada protekao je omeđen opsadama. Veruje se da vulgaran naziv grada potiče iz vremena u kome je izvesna nemoralna dama iz gradskog naselja, prilikom opsade neosvojivog utvrđenja, noću dok su svi spavali navela stražu da otvori kapije grada ili je sama to učinila.

Po drugoj legendi, koja se još življe održala u svesti naroda grad je pripadao carici, a grad se Kurvin nazvao otud što je carica zavela sveštenika iz crkve ispod grada. Da bi se lakše susretali naredila je da se razapne platno od grada do crkve po kome je prelazila.

Pročitajte i  Svi ste čuli za Savu Šumanovića, ali da li znate da Šid ima još jednog slikara, čija ce jedna slika trenutno nalazi na izložbi u Parizu

legenda o kurvingradu

Srbijanac.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime