Nastanak Crnog jezera: Legenda o poseti Svetog Save durmitorskom kraju

0
2194

Crno jezero je glavna turistička atrakcija durmitorskog kraja koji se prostire na severu Crne Gore. Sastoji se od velikog i malog jezera koji su spojeni ali čine dve zasebne vodene celine. Malo jezero je dublje od velikog, na nekim mestima dostiže i do 50 metara dubine.

Ovo je legenda o Svetom Savi i njegovoj poseti durmitorskom kraju koja govori o nastanku Crnog jezera.

Preko ovoga jezera, naišao je Sveti Sava i zakonačio u jednom od manastira pod Durmitorom. Manastir se tada nalazio nasred varošice, u jednoj dubodolini, tamo gde je danas Crno jezero. Kaluđeri na lep način dočekaše Svetog Savu, ali posumnjaše u to da je on zaista svetac, pa se dogovoriše da mu podvale. Zato, preko noći zakolju petla i strpaju ga u obravnicu sveca. Sjutradan, krene Sveti Sava dalje na put, a za njim pojure kaluđeri vičući: – “Ej, ti oče, što se svecem kaza, zašto nam noćas ukrade pijevca? – Šta kažete, Bog i anđeli s vama! Zar ja da pokradem Manastir!- Jesi, jesi” – povikaše kaluđeri uglas i trgoše Svetom Savi torbu sa ramena. I gle, u torbi se zaista nalazio zaklan petao. Naljuti se tada Sveti Sava i reče: – “Da Bogda da se zemlja provali tamo đe vam je sada Manastir, to se mjesto ne zvalo ni varoš ni selo, no se zvalo Crno jezero”. Tada oživi zaklanog petla i od njega postade tetreb. Kada se kaluđeri vratiše, preneraziše se od čuda: zemlja se provalila i Manastir sa varošicom u bezdan potonuo, a u bezdanu se zavrnulo jezero – Crno jezero, a na njegovoj površini, u kolovratu, obrće se crna kapa jednog kaluđera.

Pročitajte i  Pismo Ajnštajna Milevi Marić koje svedoči o njenom teškom položaju u braku: Neljudski zahtevi koje je veliki naučnik postavio svojoj ženi

Preuzeto sa Igor Bojović zvanična Fejsbuk stranica

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime