Лековита моћ ивањског цвећа: По предању Девица Марија ставила га је у колевку где је први пут положен Исус Христ

0
823

На основу овога предања и сами можете да процените колика је моћ ове биљке која се у давна времена веома ценила, а данас је у великом броју случаја заборављена.

Ако нисте знали постоје 3 врсте ове биљке и њихова лековитост је различита. Најпознатије и најчешће у употрети је жуто ивањако цвеће, али бело је такође изузетно важно и треба га што више користити због антиканцерогеног дејства.

Жуто ивањско цвеће (galium verum)

моћ Ивањског цвећа

Ова биљка најчешће расте у вишим пределима, висока је око 30 до 60 цм и цветови јој миришу на мед. У лековите сврхе користи се само цвет који се бере у јулу.

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

Бело ивањско цвеће (galium mollugo)

моћ Ивањског цвећа

Има беле цветове и благ опор мирис меда, може се наћи поред путева и на благим падинама. За разлику од жутог стабљике ове биљке су више хоризонталне.

Броћика (galium aparine)

моћ Ивањског цвећа

Ово је трећа врста и многи не знају за њу и мислећи да је коров  чупају је,а уствари не знају колико је лековита.Уз помоћ повећих бодљи којима је обрасла стабљика, ова биљка се “ пење “ и качи за длаке животиња и зато се у народу зове Прилепац.

Pročitajte i  Отров који лечи срце и обнавља бешику: Можете је наћи на свакој ливади, а ево како се користи

Све три врсте имају лековиту моћ у чишћењу бубрега, јетре, панкреаса и слезине. Посебно се препоручује код обољења лимфних жлезда, а њена лековитост је велика и када се примењује и споља. У виду облога се користи за лечење митесера, рана, поткожних чирева, а као облога делотворна је код свих облика карцинома коже.

Pročitajte i  Моћне и лековите! Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

Нашла је своју примену и код карцинома грла, језика и гласних жица где се употребљава за пијење и испирање грла.

Рецептура чаја

Једну пуну кашичицу осушеног Ивањског цвета прелити са 2 дцл кључале воде, оставити да одстоји 15 минута, процедити па попити 1-2 шоље током дана. Овако припремљен чај може се користити за облоге и умивање као и испирање грла.

herbanatura.rs.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име