Lekovita moć ivanjskog cveća: Po predanju Devica Marija stavila ga je u kolevku gde je prvi put položen Isus Hrist

0
469

Na osnovu ovoga predanja i sami možete da procenite kolika je moć ove biljke koja se u davna vremena veoma cenila, a danas je u velikom broju slučaja zaboravljena.

Ako niste znali postoje 3 vrste ove biljke i njihova lekovitost je različita. Najpoznatije i najčešće u upotreti je žuto ivanjako cveće, ali belo je takođe izuzetno važno i treba ga što više koristiti zbog antikancerogenog dejstva.

Žuto ivanjsko cveće (galium verum)

moć Ivanjskog cveća

Ova biljka najčešće raste u višim predelima, visoka je oko 30 do 60 cm i cvetovi joj mirišu na med. U lekovite svrhe koristi se samo cvet koji se bere u julu.

Pročitajte i  10 lekovitih svojstava grožđa: Hranljivo, a toliko zdravo da ćete ga jesti mnogo češće

Belo ivanjsko cveće (galium mollugo)

moć Ivanjskog cveća

Ima bele cvetove i blag opor miris meda, može se naći pored puteva i na blagim padinama. Za razliku od žutog stabljike ove biljke su više horizontalne.

Broćika (galium aparine)

moć Ivanjskog cveća

Ovo je treća vrsta i mnogi ne znaju za nju i misleći da je korov  čupaju je,a ustvari ne znaju koliko je lekovita.Uz pomoć povećih bodlji kojima je obrasla stabljika, ova biljka se “ penje “ i kači za dlake životinja i zato se u narodu zove Prilepac.

Pročitajte i  Narodni lek od gloga oporavlja srce i smiruje nervozu: Naši preci nisu bez razloga pripisivali ovoj biljci čudotvornu moć

Sve tri vrste imaju lekovitu moć u čišćenju bubrega, jetre, pankreasa i slezine. Posebno se preporučuje kod oboljenja limfnih žlezda, a njena lekovitost je velika i kada se primenjuje i spolja. U vidu obloga se koristi za lečenje mitesera, rana, potkožnih čireva, a kao obloga delotvorna je kod svih oblika karcinoma kože.

Pročitajte i  Recept oca Tadeja za izlečenje raka: Ove DVE stvari pobeđuju najtežu bolest

Našla je svoju primenu i kod karcinoma grla, jezika i glasnih žica gde se upotrebljava za pijenje i ispiranje grla.

Receptura čaja

Jednu punu kašičicu osušenog Ivanjskog cveta preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti pa popiti 1-2 šolje tokom dana. Ovako pripremljen čaj može se koristiti za obloge i umivanje kao i ispiranje grla.

herbanatura.rs.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime