Neverovatna lekovita moć tamjana: Za lečenje najopakijih bolesti, najbolje čisti vazduh i tera zle sile

1
5424

Tamjan se dobija od drveta bosvelija i predstavlja aromatičnu smolu. Drvo od kojeg se dobija tamjan raste u oblastima Azije i Afrike, a njegov miris je jedan od najstarijih mirisa.

Pre 5.000 godina ova biljka je bila vredna koliko i zlato. U Egiptu je korišćen za balsamovanje mumija.

Tamjan se danas primenjuje u aromaterapiji, kozmetici, masaži, ali njegova najpoznatija primena je u religijskim običajima. Ono što gotovo u opšte nije poznato u vezi sa tamjanom je, kako mnogi tvrde, da se primenjuje u lečenju najopakijih bolesti.

Već hiljadama godina indijski tamjan se koristi za lečenje artritisa, zaceljivanja rana, jačenje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizama. Prema verovanju svakodnevno kađenje kuće tamjanom donosi dobro zdravlje svim ukućanima.

U ajurvedskoj medicini, tamjan je milenijumima u upotrebi za lečenje artritisa, zaceljivanje rana, regulisanje hormonalnog statusa kod žena i zaštitu od patogenih mikroorganizama.

Iako poseduje mnoga lekovita svojstva, većina osoba o tamjanu ne zna gotovo ništa.

Pročitajte i  Božije drvce neprocenjiv dar prirode: Raste nam u baštama, a nismo svesni koliko je lekovito

U zemljama Bliskog istoka, od davnina se koristi za održavanje zdravlja usne duplje. Ljudi sa ovog podneblja žvaću smolu tamjana i tako poboljšavaju zdravlje zuba i desni. Antimikrobna svojstva koja poseduje, sprečavaju infekcije.

Na Zapadu je tamjan najviše poznat po antiupalnim svojstvima, a bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak. Tamjan efikasno i ublažava bol uzrokovan artritisom, bez izazivanja neželjenih efekata. Poboljšava cirkulaciju, kao i protok krvi kroz krvne sudove oštećene upalnim procesima.

Istraživanja su potvrdila da ekstrakt, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, deluje protiv depresije i napetosti, smanjuje nivo holesterola i sprečava bolesti krvnih sudova.

U aromaterapiji se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, histerije i depresije, kupka sa uljem tamjana pomaže kod menstrualnih bolova i upale mokraćnih puteva. Terapija uljem blagotvorno deluje i na disajne puteve. Pomaže kod bronhitisa, astme, sinuzitisa, čestih prehlada i alergije. Da bi se postigao pravi efekat, potrebno je na ruku staviti malo ulja i udisati nekoliko puta dnevno. Odličan je i za inhalaciju, u litar vruće vode stavi se jedna supena kašika tinkture tamjana.

Pročitajte i  Božije drvce neprocenjiv dar prirode: Raste nam u baštama, a nismo svesni koliko je lekovito

Dobro upućeni tvrde da ulje tamjana može da pomogne u lečenju ili ublažavanju hrkanja, tako što se namažu vrat, grudi i područje oko nosa. Ulje se ne nanosi koncentrovano, već razređeno baznim uljem ili vodom. Iako nema poznatih kontraindikacija, tamjan i njegove preparate trebalo bi da izbegavaju hipertoničari, trudnice i dojilje.

Sveto pismo o tamjanu

Tamjan je jedan od mirisa koji se spominju u Starom zavetu, gde se navodi da se koristio u Skiniji, prema uputstvu koje je Mojsej, kako se navodi, dobio od Gospoda, a koristio za kad i dovodio u vezu sa Svetinjom nad Svetinjama (2 Moj. 30:34; 3 Moj. 16:12). Uz zlato i smirnu, jedan od darova koje su mudraci s Istoka doneli novorođenom Hristu (Mat. 2:11).

Kađenje tamjanom simbol je ljudske i molitve svetitelja Bogu (Otkr. 5:8; Otkr 8:3) koja se uznosi ka nebu kao što se diže dim od tamjana (1 Moj. 5:8; Psal. 141:2), ali ono označava i samo prisustvo Božjeg duha koji naslađuje naše duše.

Pročitajte i  Božije drvce neprocenjiv dar prirode: Raste nam u baštama, a nismo svesni koliko je lekovito

Dim je širio čarobni miris i mislilo se da ima očišćujuće dejstvo u vreme nevolje (2 Moj. 42:5). Kao zemlja u kojoj se proizvodi tamjan navodi se Sava (Isa. 60:6).

Narodne izreke

Za onoga kome je duša u nosu narod kaže da miriše na tamjan, za čoveka koji zazire od nekog ili se nečeg plaši veli se da beži kao đavo od tamjana, a za velikog tvrdicu posprdno se govori kako ne bi dao ni Bogu tamjana.

Sveti Tadej Štrbulović o tamjanu:

„Tamjan je čudo Božje! Možeš da provetriš stan, ali otrove iz stana možeš da očistiš jedino ako češće zapališ tamjan – najbolje čisti vazduh. I zla sila beži kada zapalimo tamjan.”

Izvor: Hronograf

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime