Хељда, намирница која може спречити и појаву рака

0
2397

Оно што хељду по својој лековитости највише издваја од осталих биљака, поред тога што ниједна друга житарица није тако богата калијумом, натријумом, калцијумом, фосфором, магнезијумом и гвожђем, јесте и одсуство глутена.

Традиционално, хељда се данас највише узгаја у Русији и Пољској где се користи као додатак обичној исхрани, а код нас је највише има у западним крајевима Србије у пределу око Златара и Нове Вароши.

Хељда се код нас њчешће користи у целом зрну или у млевеном облику као црно и бело хељдино брашно, мада се сматра да црно хељдино брашно има већу нутритивну вредност. Поред тога, хељдини цветови су изузетно привлачни пчелама, па се тако добија густ и тамн мед од хељде са јаким и специфичним укусом.

Pročitajte i  Свети пророк Јеремија -обичаји налажу да данас обавезно УРАДИТЕ ОВО

С обзиром на то да хељда не садржи глутен, јако је цењена као погодна намирница за људе са целијачном болешћу. Може се користити у облику брашна као замена за пшенично и остале врсте брашна које садрже глутен.

Зхаваљујући специфичним материјалима, флавониди (посебно рутину, који се налази у семену) хељда има позитиван утицај на кардиоваскуларни систем, јер одржава нормалну еластичност крвних судова, осигурава нормалан проток крви и спречава згрушавање крви у циркулацији.

Pročitajte i  Помолимо се за здравље и срећу молитвом Светом Василију Острошком

Утиче на регулацију холестерола у организму тако што смањује ниво штетног, а повећава ниво позитивног холестерола.

Одржава ниво шећера у крви, чиме спречава појаву дијабетиса. Такође је погодна за исхрану људи који болују од дијабетиса типа 2.

Хељда садржи и доста гвожђа у себи, па је зато врло добра у борби против анемије.

Pročitajte i  Банана сплит торта: Посластица коју сви обожавају

Такође, позитивно утиче на мршављење, јер биљна влакна пружају дужи осећај ситости.

И поред свега, хељда је и једна од главних антиканцерогених нутритијената. Због високог садржаја влакна и хранљивог састава, истраживања показују да смањује ризик од рака дојке за 50 посто код жена. Поред тога, добра је и за очување цревне флоре тако да спречава и рак дебелог црева.

Једина мана хељде је та што спада у групу потенцијалних алергена, али је ова појава врло ретка.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име