Извор лековите воде код цркве Свете Петке на Калемегдану: Верници овде хрле по исцељење

0
7415
Фото: Опанак

Kапела Свете Петке налази се на Kалемегадну одмах поред цркве Ружице. Тачно испод ње протиче чудотворна вода која је многима донела исцељење.

Овај извор изазива дубоко поштовање не само житеља Београда, већ и свих оних који долазе да посете главни град.

За време турске власти у нашим крајевима Турци често нису дозвољавали Србима да прилазе извору. Kада су почетком 18. века Аустријанци запосели град, забрана је укунута. Аустријанци су тада остали запањени навалом ондашњег народа да дође то свете воде и поштовањем са којим су се однослили према њој.

Pročitajte i  Изложба фотографија: Београд, дестинација за љубитеље уметности

Извор свете воде посвећен је Светој Петки и само једном се, у историји догодило да је извор усахнуо. На самом почетку Првог светског рата извор је напрасно пресушио и то је протумечено као лош знак.

Рекло би се сада да је знак био исправно протумачен, јер су незапамћене муке стигле српски народ. Већ последњих ратних месеци вода је поново потекла, тачније, 28. фебруара на дан Свтог апостола Онисмана, 1918. године. Тада се и у народу вратила вера да ће се Србија опет ослободити.

Pročitajte i  Од бајатог хлеба направите преукусан оброк: Све састојке имате у фрижидеру, а јело је готово за трен (ВИДЕО)

Света Петка је заштитница свих жена, па јој се зато обраћају жене свих вера и нација.

Kапела Свете Петке на Kалемегдану саграђена је на извору лековите воде.

Верује се да ова вода исцељује све очне болести.

У Српском народу се верује да свака жена за живота мора да оде на овај извор свете воде и искрено се помоли за своје и здравље своје деце.

Pročitajte i  "Краљица Елизабета има немањићке крви" Историчар Дејан Ристић тврди: Ево где се сада може наћи крв српске краљевске лозе

Стил, Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име