LEKOVITI PERŠUN: Ima ga svuda, a za njegovu lekovitost malo ko zna

0
946

Peršun se uzgaja svuda u Evropi. U ishrani se koriste i list i koren.

Iako peršuna ima svuda, mnogi ne znaju za njegova lekovita svojstva, pa se i ne trude da iskoriste sve njegove blagodeti.

peršun 3

Lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminom A i kompleksom B vitamina. Po količini vitamina C peršun daleko premašuje limun i pomorandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama. Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva, pa ga je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli.

Koren je takođe lekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe.

LEKOVITA SVOJSTVA PERŠUNA

Peršun podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet.
Sok ili čaj od peršuna koriste se za lečenje slabovidosti.

peršun 2

Osim toga pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritacije usled uboda insekata.

Da biste ga imali svežeg tokom godine, primenite sledeći recept:

Operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušio, sutra ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.

 

sok od peršuna
Sok od peršuna

b92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime