LELA VRANJANKA: Preminula je Jelena iz pesme koju smo svi bar jednom zapevali

0
2428

Jelena Đorđević, u Vranju poznata kao Lela Numerka kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Lela Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti.

Ova čuvena vranjska lepotica bila je davne 1974. godine inspircija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa ovom Vranjankom u restoranu u Vranjskoj Banji napisao svojevrsnu himnu Vranja.

Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma – pričala je Lela u jednom od brojnih intervjua.

Govorila je da je uvek bila postiđena kada se pesma pevala, iako je svaka Vranjanka priželjkivala da pesma bude posvećena baš njoj.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао
StanisaStosiciJelenaVranjanka
Lela Vranjanka i Staniša Stošić

 

 

Jelena je bila penzionerka koja je radni vek provela u ovdašnjoj Duvanskoj industriji. Starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima.

Ona se daleke 1952. godine u svojoj 17. godini udala za prosvetnog radnika iz Leskovca. Nakon pet godina ovaj brak se raspao i ona se vratila u Vranje, odlučna da više nijednom muškarcu ne pokloni srce. Ipak u dubokoj starosti ponovo je zaplovila u bračne vode. Vreme i mesto sahrane nisu još poznati.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

 

izvor: južne vesti

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име