LELA VRANJANKA: Preminula je Jelena iz pesme koju smo svi bar jednom zapevali

0
1726

Jelena Đorđević, u Vranju poznata kao Lela Numerka kojoj je posvećena čuvena pesma Staniše Stošića „Lela Vranjanka“, preminula je 82. godini života u Vranju posle duge i teške bolesti bolesti.

Ova čuvena vranjska lepotica bila je davne 1974. godine inspircija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa ovom Vranjankom u restoranu u Vranjskoj Banji napisao svojevrsnu himnu Vranja.

Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma – pričala je Lela u jednom od brojnih intervjua.

Govorila je da je uvek bila postiđena kada se pesma pevala, iako je svaka Vranjanka priželjkivala da pesma bude posvećena baš njoj.

Pročitajte i  Da li Srbi slave Božić kad treba? Naš Milutin Milanković dokazao je da je julijanski kalendar netačan, a Srbi mu ne veruju ni danas
StanisaStosiciJelenaVranjanka
Lela Vranjanka i Staniša Stošić

 

 

Jelena je bila penzionerka koja je radni vek provela u ovdašnjoj Duvanskoj industriji. Starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima.

Ona se daleke 1952. godine u svojoj 17. godini udala za prosvetnog radnika iz Leskovca. Nakon pet godina ovaj brak se raspao i ona se vratila u Vranje, odlučna da više nijednom muškarcu ne pokloni srce. Ipak u dubokoj starosti ponovo je zaplovila u bračne vode. Vreme i mesto sahrane nisu još poznati.

Pročitajte i  Legenda je tu: Servis za dostavu "Mr. D" počeo sa radom

 

izvor: južne vesti

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime