Летопис Матице српске: Српски часопис изазвао дивљење британског министра

0
135
Зграда Матице српске у Новом Саду

“Британском министру спољних послова Антони Идну, приликом посете Матици српској, показан је први број Летописа. Дуго је, са неверицом, загледао годину: 1825! Како је то могуће?! Ако је тај часопис покренут још 1825. и излази све до данас, онда је, коллико он зна, то најстарији, континуирани књижевни часопис у Европи. Како та занимљива чињеница није општепозната? ” – пише Борислав Михајловић Михиз 1990. године у својој аутобиографији “О другима”.

Летопис Матице српске, дуговечни српски часопис ризница је нашег књижевног стваралаштва. Основан у Новом Саду, а штампан у Будиму под називом Сербска летопис до данас негује највредније комаде српке књижевности и  науке. Његов оснивач био је Георгије Магарашевић, познати књижевник и професор, а бројни урединици долазили су из редова културних посланика. Летопис се систематски бавио радовима чија се тематика заснивала на језику, историји, религији, фолклору и култури не само српског, већ и целог словенског народа. Поред уређивачке, оснивачи су покренули и издавачку делатност са циљем „да се Књиге Србске рукописне на свет издају и распрострањавају, и то сад и отсад без престанка за свагда“. Већ на самом почетку објављене су књиге Милована Видаковића, Јована Стерије Поповића, Доситеја Обрадовића, Лукијана Мушицког, Јована Суботића и др.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Како би се Летопис одржао већ 4. фебруара 1826. године основана је Матица Српска. Тако је услед потешкоћа са штампањем,  борба за одржање часописа изазвала стварање најстарије културне,научне И књижевне институције српског народа.

За скоро 200 година свог трајања Летопис је мењао име- Новиј сербскиј летопис, од 1837; Сербскиј летопис од 1842; Србскиј летопис, од 1855; Србски летопис, од 1865; Српски летопис, од 1867; Летопис Матице српске, од 1873. године.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

Само у периодима већих историјских дешавања часопис није излазио.

“Када је министру речено да Летопис у свом трајању има два прекида – 1914- 1918. и 1941-1945. – енглески џентлмен је још појачао своје признање: те две лакуне у Летописовим годиштима чине част и подижу вредност дугом трајању најстаријег живог европског часописа.”- препричава Михиз.

Pročitajte i  Има само 11.000 становника, а изнедрио је чак ДВА ОСКАРОВЦА и много ФАНТАСТИЧНИХ глумаца - Ево о ком граду је реч

Летопис Матице српске наставља да излази редовно, једном месечно, а издања из протеклих година се чувају у архиви. Сталне рубрике jeсу: поезија и проза, есеји, сведочанства, разговори и критике. Уредници раде на томе да одрже високу културну и књижевну вредност овог драгоценог српског штива,а најновији број можете погледати овде: http://www.maticasrpska.org.rs/letopis_505_3/

 

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име