Veliki buk je jedan od najviših vodopada u Srbiji, a reka na kojoj se nalazi gotovo da je čarobna

0
4189
Veliki Buk

Na oko 15 minuta vožnje od Resavske pećine ka selu Strmosten, u podnožju planine Beljanice (1.300 metara) nalaze se izvor Veliko vrelo i njegov vodotok i akumulacioni bigreni vodopad Veliki buk koji su zaštićeni Uredbom Vlade Republike Srbije kao spomenik prirode Lisine. Morfo-hidrološki kompleks „Lisine“ se nalazi u istoj kategoriji zaštite kao i Resavska pećina.

Veliko vrelo spada u malobrojnu grupu snažnih kraških izvora i predstavlja izuzetan primer gravitacionih vrela. Veliko vrelo izbija u vrhu kotline pod vertikalnim odsecima Radoševe pećine. Voda ističe u dnu dugačkog sipara između velikih krečnjačkih blokova u vrhu kratke i plitke dolinice. Nekada su vode velikog vrela pokretale vodenice i valjavice za sukno.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

Veliki buk je jedinstvena pojava među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije. Smešten je na oko 400 metara nadmorske visine na reci Vrelo. Dugo je smatran najvišim vodopadom u zemlji, sa visinom od 25 metara, dok tokom 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini i Vodopad Jelovarnik na Kopaoniku. Prema tipu nastanka spada u akumulacione vodopade, nastale akumulacijom bigra. Svojom lepotom i impozantnošću ostavlja bez reči. Neobičnog je izgleda jer je voda vremenom napravila dubok amfiteatar vertikalnih strana u bigrenim naslagama dok njegovo dno pokrivaju veliki bigreni blokovi. Svakom ko u sebi nosi imalo avanturističkog duha biće zanimljiv spust do podnožja vodopada, a jedino tako može da doživi pravu sliku kako netaknuta priroda izgleda. Pod glavnim mlazom vode nalazi se jezerce dubine nekoliko metara, a oblaci vodene prašine neprestano zasipaju posetioce. U ovom prirodnom ambijentu nalazi se i par ugostiteljskih objekata, među kojima su „Resavski uranak“, restoran sa prenoćištem i vrhunskim osobljem, a u samom podnožju Velikog buka je „Vodopad Lisine“, restoran sa bungalovima i velikim imanjem sa malim zoološkim vrtom, ribnjakom i jezerom za sportske ribolovce.

Pročitajte i  Oko ovog srpskog sela OTIMALE su se velike SILE: Jedino je bilo ucrtano na mapi sveta

Nedaleko od vodopada Veliki buk priroda je opštini podarila još jedan – Prskalo.

Potes Lisine su jedna od najpopularnijih destinacija u ovom delu zemlje, prvenstveno zbog činjenice da se ovde nalaze jedni od najlepših vodopada u Srbiji. Spomenik prirode Lisine od 1995. godine zaštićen je uredbom Vlade Republike Srbije.

Do kompleksa Lisine stiže se vrlo jednostavno. Ukoliko krećete iz pravca Beograda, krenite autoputem ka Nišu, isključite se kod skretanja za Despotovac, prođite Despotovac i Svilajnac i nastavite ka Resavskoj pećini. Od raskrsnice ka selu Strmosten, na 5 km nalaze se Lisine, a na 6 km Resavska pećina. Na 10-ak kilometara se nalazi i manastir Manasija, duhovno i arhitektonsko blago ovoga kraja. Ukupno se prelazi 130 km, od kojih poslednjih 30 zahtevaju oprezniju vožnju jer se ide delom klisure i užim putem.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime