Ljubavne avanture Jovana Dučića: Šantiću je preoteo verenicu, a jedno vanbračno dete nikad nije priznao

0
723

Kada neko spomene Dučića odmah se pomisli na izvrsnu ljubavnu poeziju, na čoveka koji je mnogo pisao o ženama i ljubavi. U njegovim delima ne možemo da odgonetnemo da li je pisao o ženi kao biću koje voli ili prezire, ali to vešto krije.

Jedno je sigurno, nijedna žena ne može ostati imuna na Dučićeve reči. Znači li to da je on ženu i žensku dušu odlično poznavao? Možda se baš zato i nije ženio? Ili je neka posebna žena ostavila trag na njegovom srcu, koji druge nisu mogle da izbrišu?

Jedno sigurno znamo, Dučićev ljubavni život bio je vrlo uzbudljiv. Bio je pravi Kazanova –

Jedna od najvećih njegovih velikih ljubavi svakako je bila pesnikinja Magdalena Živanović.

Nakon završene učiteljske škole Dučić se zaposlio u Bijeljini. Odmah se uključio u društveni život i ubrzo osnovao i amatersku dramsku grupu. U to vreme centralni događaj je bila Svetosavska akademija, gde će Dučić i upoznati svoju prvu ljubav. Zagledao se u Magdalenu Magu Živanović, kćerku bijeljinskog trgovca. Bila je izuzetno lepa i volela je da privlači pažnju. Između Magdalene i Jovana rodila se ljubav.

Pročitajte i  Legendarni pevač IZVADIO je 700 MARAKA i dao ih maloj Romkinji na ulici - Anegdota iz života Tome Zdravkovića vraća veru u dobrotu

Nažalost, kako to obično biva sa velikim ljubavima, i njihova je bila osuđena na propast. Dobili su epitet bijeljinskih Romea i Julije. Krajem 1893. oni su se verili. Verovatno pod njegovim uticajem, Magdalena je počela da piše poeziju i tako postala prva bijeljinska pesnikinja. Za njihovu ljubav se ubrzo saznalo. Živeli su u vremenu kad se klasne razlike nisu opraštale. Njen otac nije dozvolio da se ona uda za Dučića.

Teško je bilo ovom pesniku da se povinuje zabrani njihove ljubavi –

Ubrzo, Jovan napušta Bijeljinu i prelazi u Mostar. Dopisivao se sa Magdalenom još neko vreme. „Kad sam otišao iz Bijeljine i poljubio se sa tobom, a ja sam se zarekao Bogom i životom da moja usta neće poljubiti nikog više dok tebe ne poljube kao svoju“, pisao je pesnik. Nazivao ju je: “jedinom na svetu, rajem u grudima i srećom svedržećom.”

Pročitajte i  5 zabluda o srpskim piscima: Ivo Andrić nije dobio Nobela za roman "Na Drini ćuprija", Branko Ćopić nema most u Beogradu...

O toj ljubavi su govorili:„Čekala ga je cijeli vijek i nije ga dočekala. A bilo je mnogo ljubavi – na obje strane – a bili su mladi i lijepi.“ Dučić je bio inspiracija mladoj pesnikinji, ali i ona njemu. Na njenom grobu stoji natpis: „Ovdje počiva Magdalena Magi Nikolić-Živanović, prvo nadahnuće pjesnika Jovana Dučića i sama pjesnik.“ Taj kamen i sačuvana pisma su jedini svedoci ljubavi rođene o Savindanu 1894. godine.

Dučić nije odustajao od ljubavnih avantura ni u poznijim godinama –

Dučićev ljubavni život uključuje i ljubavnu avanturu u Bernu sa mladom Švajcarkinjom, gospođicom Fogel, koja se porodila 1925. godine. Njena majka, gospođa Fogel se pismom obratila ministarstvu, navodeći da je sa poverenjem primala u kuću Dučića koji je tada već prešao pedesetu, da je Dučić zaveo njenu devetnaestogodišnju kćerku Antonaetu i da on mora priznati dete i obezbediti mu izdržavanje.

Pročitajte i  "Ima nešto u tom što me nećeš..." Jednu od najlepših ljubavnih pesama MAESTRALNO je izveo Željko Joksimović, a OVAJ slavni pesnik ju je napisao

Priča se da je gospođica Fogel bila inspiracija za neke njegove stihove: Svejedno ljubiš li drugog ili mene/ Ti ljubiš nevino kao cvet što cveta.

Koliki je zavodnik bio svedoči priča da je, čak, preoteo verenicu svom prijatelju Aleksi Šantiću –

Malo je poznato i da je Dučić preoteo verenicu svom prijatelju Aleksi Šantiću, iz hira ili kratkotrajne zaljubljenosti to niko nije znao. Nakon odlaska u diplomatiju prekinuo je svaki kontakt sa tom devojkom, izgubio je i nju i prijatelja.

Ovaj stasiti i lepi Hercegovac smatran je za velikog zavodnika. Priča se da je imao mnogo avantura, ljubavnica i buran ljubavni život, ali da nijedna žena nije uspela da ukroti njegovo srce. Dučić se nikad nije ženio.

Piše: Jelena Radmilović/ Kultivišise.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime