“Ljuta Sremica” spaja naizgled nespojive ukuse: Iz želje da stvori nešto novo nastali su jedinstveni slatko-ljuti džemovi i slatka

0
1981

U srcu Srema gde se ravnica i brežuljci prepliću kao u bajci i gde je Sava Šumanovic naslikao svoje slike neprocenjive vrednosti, a Ilija Basicevic Bosilj gradu Šidu ostavio u amanet neprocenjivog bogastvo slika naive i podshumno uvršten u 50 najboljih naivaca sveta, uvek se nešto novo sprema i kuva. Ovoga puta u pitanju je druga vrsta umetnosti, ona iz kuhinje.

Sremice ne bi bile Sremice da nisu poznate po svome umeću u spravljenu različitih đakonija, koje su zahvaljujući njihovom umeću uvek bile poznate, ukusne i jedinstvene.

Pročitajte i  Intrigantan ljubavni život kralja Milutina: Moćni srpski vladar koji je zavodio i kaluđerice

U Šidu, gradu na jugozapadnim obroncima Fruške gore, svega ima u izobilju, što je svakako pametno iskoristiti, a upravo to je jedna sugrađanka i uradila. Slavna Slavujević iz Šida se usudila da napravi nešto što se niko nije usudio da uradi. U pitanju su slatko-ljuta slatka i slatko-ljuti pekmezi. Da, dobro ste čuli, nespojivo, a ipak spojeno i vrlo ukusno. Ova slatka su nešto drugačije i jedinstveno, a mogu da se kombinuju i sa sirevima i sa mesom, a naravno po vašoj volji i želji i sa drugom vrstom hranom.

Pročitajte i  Narodni lek koji OBNAVLjA CEO ORGANIZAM: Jedna šoljica dnevno leči anemiju, bubrege, olakšava reumatske tegobe

Slavna ima poljoprivredno gazdinstvo i svoje proizvode prodaje pod imenom „Ljuta sremica“ Na njenoj improvizovanoj polici možete naći slatko-ljuto od šljiva, slatko-ljuto od gljiva, slatko-ljuto od grožđa, kruški, malina i mnogo čega.

Slavna je na ovu ideju došla sasvim slučajno, kada se jednom prilikom odličila da napravi slatko od ruža, a potreba da napravi nesto novo dovela ju je na ovu ideju koja se pokazala kao vrlo uspešna. U želji da probaju nove ukuse i tradiciji daju novi oblik, mnogi posežu baš za ovim slatko-ljutim ukusom sremske ravnice.

Pročitajte i  Imam 36 godina i hoću da rodim DETE ZA SEBE: Kad je to čuo, sveštenik ostao UŽASNUT! Evo zašto NIJE HTEO DA JOJ DA BLAGOSLOV

Proizvode “Ljute Sremice” možete probati 22. septembra na Festivalu srpske trpeze na Kalemegdanu.

Izvor: M. Ilić/Turistička organizacija Šid
Autor: Opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime