“Љута Сремица” спаја наизглед неспојиве укусе: Из жеље да створи нешто ново настали су јединствени слатко-љути џемови и слатка

0
2601

У срцу Срема где се равница и брежуљци преплићу као у бајци и где је Сава Шумановиц насликао своје слике непроцењиве вредности, а Илија Басицевиц Босиљ граду Шиду оставио у аманет непроцењивог богаство слика наиве и подсхумно уврштен у 50 најбољих наиваца света, увек се нешто ново спрема и кува. Овога пута у питању је друга врста уметности, она из кухиње.

Сремице не би биле Сремице да нису познате по своме умећу у справљену различитих ђаконија, које су захваљујући њиховом умећу увек биле познате, укусне и јединствене.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

У Шиду, граду на југозападним обронцима Фрушке горе, свега има у изобиљу, што је свакако паметно искористити, а управо то је једна суграђанка и урадила. Славна Славујевић из Шида се усудила да направи нешто што се нико није усудио да уради. У питању су слатко-љута слатка и слатко-љути пекмези. Да, добро сте чули, неспојиво, а ипак спојено и врло укусно. Ова слатка су нешто другачије и јединствено, а могу да се комбинују и са сиревима и са месом, а наравно по вашој вољи и жељи и са другом врстом храном.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Славна има пољопривредно газдинство и своје производе продаје под именом „Љута сремица“ На њеној импровизованој полици можете наћи слатко-љуто од шљива, слатко-љуто од гљива, слатко-љуто од грожђа, крушки, малина и много чега.

Славна је на ову идеју дошла сасвим случајно, када се једном приликом одличила да направи слатко од ружа, а потреба да направи несто ново довела ју је на ову идеју која се показала као врло успешна. У жељи да пробају нове укусе и традицији дају нови облик, многи посежу баш за овим слатко-љутим укусом сремске равнице.

Pročitajte i  Још једно чудо Светог Василија: Сведочанство о избављењу ђавоимане девојке на Острогу

Производе “Љуте Сремице” можете пробати 22. септембра на Фестивалу српске трпезе на Калемегдану.

Извор: М. Илић/Туристичка организација Шид
Аутор: Опанак.нет

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име