ПРИЧА О ОВОМ ЛОГОРУ УТЕРАЋЕ ВАМ ЈЕЗУ У KОСТИ: Највећи број заробљеника били су Срби!

0
1705

Kонцентрациони камп Маутхаусен (од лета 1940. познат као Kонцентрациони логор Маутхаусен-Гусен) је израстао у највећу групу нацистичких концентрационих логора изграђених поред Маутхаусена и Гусена у Горњој Аустрији, око 20 км источно од Линза.

Овај логор био је класификован као логор 3. реда, што је значило да је имао најбруталније могуће услове притвора, а у њему је настрадало на хиљаде Срба током Првог и Другог светског рата.

До 1945. године у логор Маутхаусен и његове споредне логоре депортирано је око 200.000 особа. Међу њима је било људи из преко 30 различитих националности. Око 2,5% од логораша биле су жене. У логору су такође били затворени млади и деца.

Pročitajte i  Старинска посластица од чоколаде и лешника: Чембрлен торта топи се у устима

Из непознатих разлога концентрациони логор Маутхаусен био је сврстан у категорију ИИИ, те је био јединин а подручју Трећег Рајха у тој категорији. Та је категорија означавала уништавање људи кроз присилни рад. Разлог је вероватно у томе да су логор и каменолом били релативно изоловани од цивилног становништва.

Укупно је у логору било затворено 197.464 људи, од којих је 100.000 убијено или су умрли од посљедица прислиног рада.

Био је дом великог броја политичких непријатеља Рајха током Другог светског рата. Немачки војници су га звали „Дробилица за кости“ због окрутности која је владала у њему.

Pročitajte i  Хрскави кромпирићи са слатком паприком: Најбољи прилог уз ручак икад

Kонцентрациони логор је био смештен у близини каменолома, где су затвореници сваки дан морали да раде и носе тешке блокове уз 186 степеника који су се налазили поред.

Током Другог светског рата логор је био као арена у којој се водила беспоштедна борба за живот. Логораши су били без заштите, болесни, инвалиди… Постојање плинских комора и крематоријума крило се од њих. Мислили су да иду на обично туширање, али је њихова судбина већ била запечаћена. У преуређеним дворанама за туширање уместо воде излазио је смртоносни плин који их је убијао.

Pročitajte i  Рецепт који вреди чувати: Домаће погачице са чварцима које ћете обожавати

Процењује се да су тзв. степенице смрти, готово сваки дан имале неку жртву. Чувари су се некада забављали терајући јадне и изгладнеле затворенике да се тркају уз степенице.

Неко је увек у овој трци смрти преминуо, а оне преживеле су постројавали по ивици каменолома и држали на нишану, дајући им да бирају: или да буду упуцани или да гурну оног до себе са ивице у провалију. Много њих је у овој ситуацији одлучило да скочи са литице и оконча своје муке. Ово место је цинично названо  зид падобранаца.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име