Lučen gra je specijalitet koji se sprema u Vranju i okolini. To je pire od pasulja koji je začinjen belim lukom i lovorovim listom i preliven uljem i alevom paprikom. Idealno jelo za posne dane.
Potrebni sastojci:
- 500 g pasulja
- kašika ulja
- lovorov list
- so, biber
- 1 dl ulja za prelivanje
- 1 kašičica aleve paprike
- pola glavice belog luka
Priprema:
Pasulj očistite, prelijte vodom i ostavite da prenoći. Sutradan prospite vodu, nalijte novu, koliko da pokrije zrna pasulja, dodajte kašiku ulja i lovorov list, pa kuvajte dok zrna ne počnu da se raspadaju.
Skuvani pasulj ocedite i ispasirajte, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sitno seckani beli luk i sve dobro izmešajte. Pire od pasulja sipajte u posudu za služenje, oblikujte po želji, pa pospitei alevom paprikom. Prelijte zagrejanim uljem, pa kašikom ujednačite ulje i papriku.
izvor: secanja.com