Posni specijalitet iz Vranja: Lučen gra na starinski način

Lučen gra je specijalitet koji se sprema u Vranju i okolini. To je pire od pasulja koji je začinjen belim lukom i lovorovim listom i preliven uljem i alevom paprikom. Idealno jelo za posne dane.

Potrebni sastojci:

  • 500 g pasulja
  • kašika ulja
  • lovorov list
  • so, biber
  • 1 dl ulja za prelivanje
  • 1 kašičica aleve paprike
  • pola glavice belog luka
Pročitajte i  Specijalitet sa severa Srbije: Vojvođanska gulaš čorba po receptu naše čitateljke

Priprema:
Pasulj očistite, prelijte vodom i ostavite da prenoći. Sutradan prospite vodu, nalijte novu, koliko da pokrije zrna pasulja, dodajte kašiku ulja i lovorov list, pa kuvajte dok zrna ne počnu da se raspadaju.
Skuvani pasulj ocedite i ispasirajte, posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sitno seckani beli luk i sve dobro izmešajte. Pire od pasulja sipajte u posudu za služenje, oblikujte po želji, pa pospitei alevom paprikom. Prelijte zagrejanim uljem, pa kašikom ujednačite ulje i papriku.

Pročitajte i  Posna pita sa tikvicama i šampinjonima: Obradujte svoje telo zdravim obrokom

izvor: secanja.com