Lujzina perunika: Čuvar uspomene na hrabru ženu vojvode Mišića i njenu ljubav prema Mionici, Živojinu i cveću

0
1687

U mioničkom kraju veoma se poštuje ličnost i delo vojvode Živojina Mišića. On je rođen u selu Struganik gde i danas postoji njegova kuća koja je pretvorena u muzej i predstavlja zanimljivu turističku atrakciju. Vojvoda je poznat širom Srbije, ali retki su oni koji znaju za hrabru Lujzu, njegovu ženu, Nemicu, koja je prešla u pravoslavnu veru i promenila ime u Magdalena. Ona je širila evropski duh u ovom delu Srbije i bila je zaljubljenik u hortikulturu. Gajila je perunike u svom letnjikovcu koji je 1941. godine zapaljen od strane nemačke kaznene ekspedicije. I dan danas Lujzina perunika raste na zgarištu koje ostalo nakon spaljivanja letnjikovca.

Lujzina perunika

Da bi sačuvali uspomenu na vojvodinu suprugu, tim srednje škole iz Mionice predstavio je izuzetan projekat pod nazivom “Lujzina perunika”. Učenici ovim projektom žele da podignu svest o značaju Lujze Mišić za njihov kraj, ali i da ukažu na ljubav koju je ona gajila prema Mionici, Živojinu i perunikama. Takođe, žele da istaknu kulturni potencijal opštine i podignu ekološku svest lokalnog stanovništva, a pogotovo mladih.

Evo kako su oni predstavili projekat:
“Zamisao našeg tima ogleda se u formiranju jedinstvenog suvenira po kome će naša opština (Mionica) biti prepoznatljiva. Ideja je da se napravi rasadnik Lujzinih perunika u Paštriću, malom ali slavnom selu naše opštine gde je i Lujza imala svoj letnjikovac posle smrti svog muža. Naime, Lujza Mišić je bila žena čuvenog stratega i Vojvode Živojina Mišića po kome je Mionica i poznata širom sveta. Kako predanja kažu „Iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena“ što je Lujza svojim radom i delima dokazala. Začetnik je hortikulture u našem kraju, peruniku je Lujza donela iz svoje rodne Nemačke i nesebično delila savete o načinu uzgoja sve do tada nepoznate biljke tadašnjem stanovništvu. Ova gospodska biljka se za kratko vreme uselila u mnoga dvorišta ovog kraja, te je danas gotovo svaka kuća ima. Upravo iz tog razloga želimo da vratimo sjaj čuvenim Lujzinim perunikama, tako što ćemo sakupiti svih 16 varijeteta ove biljke i zasaditi na jedno mesto koje će postati ne samo rasadnik perunika već i rasadnik suvenira.”

Tim srednje škole iz Mionice angažovan na projektu “Lujzina perunika”

“Ova naizgled nežna lepotica ima koren koji se svake godine širi i stvara novu biljku, lepu ponosnu i punu topline baš kakva je bila i Lujza Mišić. Perunika je ogledalo Lujzinog duha, nije samo suvenir koji se nosi kući, već odiše toplinom, bojama sreće i vraća u ono vreme kada je Lujza živela i evropski duh širila ovim prostorima. Tu leži jedinstvenost ovog projekta. Autentičnost ovog suvenira i čitave priče koju nosi sa sobom ujedno stvara novi turistički proizvod.”

Lujza Mišić

Pročitajte još:Lepa i hrabra Lujza, Nemica koju je srpski vojvoda Živojin Mišić voleo čitavog života i umro na njenim rukama

izvor: Opanak/superste.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime