Лујзина перуника: Чувар успомене на храбру жену војводе Мишића и њену љубав према Мионици, Живојину и цвећу

0
1964

У мионичком крају веома се поштује личност и дело војводе Живојина Мишића. Он је рођен у селу Струганик где и данас постоји његова кућа која је претворена у музеј и представља занимљиву туристичку атракцију. Војвода је познат широм Србије, али ретки су они који знају за храбру Лујзу, његову жену, Немицу, која је прешла у православну веру и променила име у Магдалена. Она је ширила европски дух у овом делу Србије и била је заљубљеник у хортикултуру. Гајила је перунике у свом летњиковцу који је 1941. године запаљен од стране немачке казнене експедиције. И дан данас Лујзина перуника расте на згаришту које остало након спаљивања летњиковца.

Лујзина перуника

Да би сачували успомену на војводину супругу, тим средње школе из Мионице представио је изузетан пројекат под називом “Лујзина перуника”. Ученици овим пројектом желе да подигну свест о значају Лујзе Мишић за њихов крај, али и да укажу на љубав коју је она гајила према Мионици, Живојину и перуникама. Такође, желе да истакну културни потенцијал општине и подигну еколошку свест локалног становништва, а поготово младих.

Ево како су они представили пројекат:
“Замисао нашег тима огледа се у формирању јединственог сувенира по коме ће наша општина (Мионица) бити препознатљива. Идеја је да се направи расадник Лујзиних перуника у Паштрићу, малом али славном селу наше општине где је и Лујза имала свој летњиковац после смрти свог мужа. Наиме, Лујза Мишић је била жена чувеног стратега и Војводе Живојина Мишића по коме је Мионица и позната широм света. Како предања кажу „Иза сваког успешног мушкарца стоји успешна жена“ што је Лујза својим радом и делима доказала. Зачетник је хортикултуре у нашем крају, перунику је Лујза донела из своје родне Немачке и несебично делила савете о начину узгоја све до тада непознате биљке тадашњем становништву. Ова господска биљка се за кратко време уселила у многа дворишта овог краја, те је данас готово свака кућа има. Управо из тог разлога желимо да вратимо сјај чувеним Лујзиним перуникама, тако што ћемо сакупити свих 16 варијетета ове биљке и засадити на једно место које ће постати не само расадник перуника већ и расадник сувенира.”

Тим средње школе из Мионице ангажован на пројекту “Лујзина перуника”

“Ова наизглед нежна лепотица има корен који се сваке године шири и ствара нову биљку, лепу поносну и пуну топлине баш каква је била и Лујза Мишић. Перуника је огледало Лујзиног духа, није само сувенир који се носи кући, већ одише топлином, бојама среће и враћа у оно време када је Лујза живела и европски дух ширила овим просторима. Ту лежи јединственост овог пројекта. Аутентичност овог сувенира и читаве приче коју носи са собом уједно ствара нови туристички производ.”

Лујза Мишић

Прочитајте још:Лепа и храбра Лујза, Немица коју је српски војвода Живојин Мишић волео читавог живота и умро на њеним рукама

извор: Опанак/superste.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име