Magija Ivanjdanske noći: Ovi OBIČAJI uoči velikog praznika spadaju u NAJLEPŠE u srpskoj tadiciji

0
683

Običaji uoči Ivanjdana spadaju u najlepše u našoj narodnoj tradiciji…

Ivanjdan se može nazvati i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence.

Devojke iz Gruže palile su s večeri živu vatru ili kres, a s vencima ivandanjskog cveća celu noć su igrale i pevale Veruje se da devojke noć uoči Ivanjdana treba da odu na livade, upale vatru i beru cveće i travke od kojih će uplesti venac. Dok to čine, treba da pevaju pesme:

Pročitajte i  Ova torta je PONOS BEOGRADA: Evo kako je nastao ČUVENI "moskva šnit" - Sve je počelo davne 1974...

“Ja posejo lan, baš na Ivandan, karala me, karala Ivanova majka“ ili „Ivansko cveće, petrovsko, zečenim poljem cvetalo; Ivan je cveće nabrao, majci u krilo metao, a majka s krila na zemlju“.

U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima. Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odžvanjao u noći. Ovde se takođe veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući.

Pročitajte i  Običaji na Ognjenu Mariju: Čuvajte se ognja i gromova, a NIKAKO ne radite OVO!

Oprez, verovali ili ne u ove stvari, treba da znate da se smatra da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca nestane.

Ali, ne nestane odmah sva podarena snaga, zadrži se i preko dana, uglavnom do samog podneva. Kod nas, u ljubavnoj magiji mišljenje je da se čarke najbolje prave uoči mladog petka.

Pročitajte i  Brestovačka banja nadomak Bora: Leči kičmu, kosti, zglobove, kožu, periferne krvne sudove i ženska oboljenja

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime