Manastir Ribnica: Posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu i svojim temeljima i duhom potiče još iz doba Nemanjića

0
2522

Mionički kraj sa razlogom nosi epitet “biser zapadne Srbije”, jer je nadaleko poznat po prelepim prirodnim pejzažima, lekovitoj banji, istorijski važnim ličnostima, ali i po bogatoj kulturnoj i duhovnoj baštini. Na mioničkoj opštini nalaze se verski objekti koji su stari i po nekoliko vekova, a koji na poseban način oplemenjuju ovaj kraj.

Jedan od njih je manastir koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, koji je u ovom kraju poznat kao Ribnički manastir. Nalazi se u selu Paštrić, nedaleko od centra Mionice. Manastir je zajedno sa rekom Ribnicom, Ribničkom i Šalitrenom pećinom, starom školom i 13 stabala lipe zakonom zaštićeno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Prvi pisani dokaz za postojanje ovog manastira datira još iz 1657. godine. Za vreme Kočine krajine crkva je bila spaljena, ali je tokom 19. veka ponovo obnovljena. Za poslednju obnovu manastira koja je bila 1823. godine zaslužan je veliki knez Jovica Milutinović.  Davne 1837. godine manastir je pretvoren u parohijsku crkvu i tako je bilo sve do 2011. godine. Od 17. decembra 2017. godine sa dolaskom monaha Arsenija za starešinu, crkva je postala aktivni muški manastir.

Pročitajte i  Rajhlova palata u Subotici: Remek delo Mađara iz Apatina kojim se Srbija ponosi

Manstir ima osnove upisanog grčkog krsta, sa prostranom oltarskom apsidom, spolja trostranom, a iznutra polukružnom i naglašenim prostorima za đakonikon i proskomidiju. Na zapadnoj strani je nesrazmerno mala priprata sa dve niše, od kojih je u jednoj smešteno stepenište kružne osnove koje vodi na galeriju. U svojoj originalnoj verziji crkva je imala kupolu. Glavni portal je naglašen tremom sa dva stuba spojena lukom. Ribnički manastir  je izveden od opeke i omalterisan. Fasada je ukrašena naizmeničnim horizontalnim trakama, crvene i žute boje koje građevini daju posebnu draž.

Pročitajte i  Neustrašivi sin vojvode Živojina Mišića: Nemci su ga streljali, a u času samrti izgovorio je OVU MOĆNU REČENICU!

Veliki broj vernika širom naše zemlje dolaze u posetu ovom svetom mestu gde u molitvi i razgovrima sa monasima pronalaze svoj duhovni mir.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime