Mošti SRBINA iz 580. godine u kapeli kosturnici manastira Svete Katarine na Sinaju: Starac Stefan počiva na počasnom mestu u staklenom kovčegu! Evo i zašto (FOTO)

0
2184
Foto: Autor: Egghead06 - Sopstveno delo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14911535

Manastir Svete Katarine je sagrađen na mestu ispod Sinajske gore, u Egiptu, gde se prema Starom zavetu Gospod obratio proroku Mojsiju oko 1400. godine pre Hrista, kod nesagorive kupine.

Godine 330. na ovom mestu carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog (srpskog porekla prim. aut.), podigla je kapelu posvećenu Bogorodici. Uz ovu kapelu odlukom cara Justinijana I (rođen u selu pored Leskovca), (527-565), i carice Teodore, gradi se crkva, trobrodna bazilika od crvenog granita kojim obiluju sinajske planine.

Pročitajte i  Poslednji zapis iz dnevnika Lenke Dunđerski krije veliku tajnu: Ljubav prema 29 godina starijem pesniku odvela ju je PRAVO U SMRT

Vekovima manastir Svete Katarine čuva brojne srpske tragove. Tu je naš prvi psaltir, ćirilični zapisi, srpski igumani i monasi koji su manastir čuvali, brojni darovi naših kraljeva i vladara.

U samom manastiru posebno je zanimljiva kapela Svetog Trifuna, manastirska kosturnica u kojoj se mogu videtu stotile lobanja i kostiju u kriptama iza rešetaka.

Pročitajte i  Carica Milica za Srbiju je uradila što nijedna majka ne bi! Ovo je život najvoljenije srpske kneginje

Međutim, jedne mošti smeštene na sredini prostorije posebno privlače pažnju svih.

U pitanju su mošti starca Stefana, Srbina koji se upokojio sedeći na maloj stolici sa brojanicom u ruci.

Kako se predstavio Gospodu, tako je i položen u stakleni sanduk, držeći brojanice i sedeći na hoklici 580. godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime