Манастир Витовница: Отац Тадеј живео је и сахрањен у овом храму, а чувен је и по извору светог Јована који има лековиту моћ

0
7176

Манастир Витовница, који се налази у непосредној близини Петровца на Млави у источном делу Србије, током своје бурне историје највећи напредак је доживео у периоду када је игуман манастира био Отац Тадеј.

Манастир Витовница је данас мушки манастир, а манастирски комплекс чини још и извор Свете воде, али и три конака. Такозвани Стари конак је намењен гостима и послузи, а Нови конак такође гостима. Велики конак је саграђен 1960. године, а у његовом приземљу је и капела која је намењена за одржавање службе у зимском периоду и посвећена је празнику Благовештења.

Иако не постоје материјални докази ко је и када сазидао манастир, постоји народно предање.

Према народном предању манастир је сазидао нико други до српски краљ Милутин. Претпоставља се да се то збило крајем 13. века и то највероватније у периоду између 1289. и 1291. године, недуго након што је извојевао победу над Дрманом И Kуделином, који су били бугарски одметници, а чије је утврђење било у непосредној близини на којој је локација ове Светиње, у такозваном Горњачком ждрелу.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Мада је готово сигурно да је манастир Витовница подигнут неколико векова раније, први писани траг о њему, који познаје историја датира из прве половине 16. века.

Манастир је специфичан и по својој архитектури –

Главна манастирска црква, која је посвећена празнику Успења Пресвете Богородице по стилу градње припада моравској школи српске архитектуре. Основа је крст са јако израженим апсидама, певничким и олтарском. Црква је сачињена од припрате, наоса и олтарског дела. Припрата и кула у којој се налази звоник су дозидане накнадно.

Оно што је специфично, када је архитектура манастира Витовница у питању јесте камена плоча која се налази изнад северних манастирских врата. Та камена плоча потиче из 1218. године, а натпис који садржи је двојезичан и то на старословенском и старојерменском. Сматра се да је пренета из такозване Јерменске цркве, односно цркве у селу Орешковица.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Једине сачуване фреске датирају из друге половине 19. века, а те фреске су сачуване у куполи. Kао ни првобитне фреске, тако ни иконе нису сачуване. Садашње фреске у манастиру Витовница потичу из 1856.

Оно по чему је манастир Витовница постао надалеко чувен свакако је било присуство чувеног архимандрита Српске православне цркве, Оца Тадеја Витовничког –

У периоду од 1962. до 1972. године Отац Тадеј је био игуман манастира Витовнице, а касније се управо у ову Светињу повукао због погоршања здравственог стања. Отац Тадеј је преминуо 13. априла 2003. године, а у порти ове Светиње је и сахрањен.

Поред тога, у занимљивости везане за манастир Витовницу спада и извор Светог Јована који се налази у непосредној близини Светиње, за који се сматра да има лековиту моћ, а не треба заборавити ни манастирску библиотеку која је изузетно богата старим и ретким списима.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

У занимљивости везане за ову Светињу спада и прича о монасима Синаитима. Познато је да је у средишњем делу главне цркве манастира Витовница постојао гроб за који се веровао да је припадао једном од монаха са Синаја. Нажалост, 1915. године су мошти овог монаха однете у, како се верује Бугарску, па је данас овај гроб остао празан. На манастирском гробљу налазе се бројни гробови монаха Синаита и монаха који су служили у овом манастиру, али и гроб Марине Милорадовић, која је била монахиња.

Манастири у Србији

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име