У току поста многим верницима представља дилему управо посна храна – шта спремити ново, а да буде посно. Већина људи мисли да за посне оброке треба много више труда око припреме, да су потребни састојци скупљи и да их нема у свакој продавници. Монаси и њихов начин исхране током поста доказ су да смо сви у заблуди по питању спремања посне трпезе. Зато вам данас представљамо 2 рецепта за питу на манастирски начин.
Слана манастирска пита
5 кромпира
200 грама брашна
50 милилитара воде
2 главице црног лука
1 прашак за пециво
уље
со, млевени бибер
За прелив:
– 100 милилитара воде и 50 милилитара уља
Крупно изрендамо ољуштене кромпире (мало их стиснемо и исцедимо од вишка течности после рендања), као и главице црног лука, па ставимо у дубљи суд. Додамо прашак за пециво и шољицу уља, затим брашно и воду. Наставимо да месимо рукама. Поуљимо и поспемо брашном тепсију, па сипамо смесу за питу. Печемо 25 минута на 200 степени.
Прелив:
У шерпу сипамо 100 мл воде, побиберимо и посолимо, додамо уље и загрејемо на шпорету. Када пита буде готова, прелијемо је овим преливом и оставимо да упије.
Слатка манастирска пита
100 грама шећера,
6 кашика џема од кајсија,
по шоља сецканих ораха, урми и сувог грожђа,
1/2 литре млаке воде,
сок и рендана кора поморанџе,
500 грама брашна,
пола кашичице прашка за пециво,
лимунова кора,
кашичица соде бикарбоне,
пола кашичице цимета.
За украшавање:
3 кашике џема од кајсија,
3 кашике млевених ораха.
У дубљу посуду сипајте брашно, прашак за пециво, шећер, орахе, урме, суво грожђе, рендану кору од лимуна и поморанџе, соду бикарбону, цимет и џем од кајсија који сте претходно разредили с неколико кашика млаке воде.
Све добро измешајте, сипајте сок од поморанџе и остатак воде, преручите тесто у пек-папиром округли калуп, поравнајте кашиком и пеците у рерни загрејаној на 180 степени око 30 минута.
Колач извадите из рерне, премажите џемом и пеците још 5-10 минута. Охлађен колач исеците на кришке, поспите млевеним орасима и сервирајте са кафом или топлим какаом.