Краљ Милутин није једини био ожењен девојчицом: Његов син Стефан Дечански оженио се принцезом година свог сина Стефана Душана

0
894

Необична, па чак и за оно време неприхватљива идеја о брачној заједници петогодишње византијске принцезе Симониде и српског краља Милутина интригира многе љубитеље историје широм света. Међутим, многи заборављају да је и Милутинов син Стефан Дечански, такође из политичких разлога, за жену узео младу принцезу од које је био знатно старији.

Када је Стефану Дечанском умрла прва жена Теодора, у октобру 1322, са којом је имао и сина Стефана Душана, краљ је одлучио да се ожени по други пут намеривши да склопи јаке политичке везе са Византијом. По угледу на свог оца, краља Милутина, и Стефан Дечански бира младу византијску принцезу од само 12 година, онолико колико је тада имао и његов син Стефан Душан.

Краљица Марија Палеолог била је кћи византијског паниперсеваста Јована Палеолога, односно, синовица византијског цара Андроника II Палеолога. Самим тим, била је у сродству са бившом српском краљицом, Симонидом, супругом краља Стефана Уроша II Милутина. Она се поприлично млада удала за српског краља Стефана Дечанског, међутим, њене године су биле далеко прихватљивије у односу на године њене тетке Симониде.

Pročitajte i  Генијалан српски поклон Аустроугарима: Ноћ кад је петоро Срба препливало Саву како би им ставили до знања с каквим народом имају посла

Граница заснивања потпуних брачних односа за женску децу била је 12-13 година, мада она није постојала за владарске бракове од изузетне политичке важности.  По средњовековним мерилима младе племкиње су постајале пунолетне обично у 12. години и тада су и удаване јер се сматрало да су довољно старе да преузму све брачне обавезе. Тиме се, иако је разлика у годинама међу партнерима била прилично велика, овај брак није сматрао неприхватљивим.

Краљ Стефан Дечански, за ког се сматра да је рођен око 1276. године, у тренутку женидбе са дванаестогодишњом Маријом 1324. године имао је око 48 година. Његов син Стефан Урош IV Душан Немањић имао је једнако година као његова нова маћеха – 12.

Pročitajte i  Прича о настанку песме "Ђурђевдан": Иза чувеног хита крије се језива судбина српских заробљеника

Како је Марија била врло лепа, српски краљ је прилично изгубио главу за својом младом супругом. Њему, већ остарелом краљу, пријала је помисао да ће са младом супругом у својим већ поодмаклим годинама добити сина. Историја бележи да тих година Стефан Дечански није предузимао никакве ратне  подухвате и да је период до 1328. године протекао у миру и одгајању њихово троје деце. Марија Палеолог Немањић је до своје 19. године родила српском краљу сина Симеона (Синишу) и ћерке Јелену и Теодору. Ратничке авантуре краљ је заменио породичним животом и честим одласцима у лов.

Међутим, овај брак није дуго трајао. Августа 1331. године, краљ Стефан Дечански збачен је са престола од стране сина Стефана Душана и убрзо је убијен у Звечану. Поједини извори тога доба наводе да је однос између краља Стефана и његовог сина, “младог краља” Стефана Душана, реметила управо млада и амбициозна краљица Марија настојећи да, уз подршку Византије, обезбеди престо Србије своме сину Симеону. Тиме би млади и амбициозни Душан био потиснут у други план.

Pročitajte i  Србин који је свој народ завио у црно: Због чина, новца и славе постао је издајник

Нови владар Србије, Стефан Урош IV Душан, није правио никакве сметње ни удовици свога оца, а ни њеном сину, Симеону (Синиши). Напротив, Душанов полубрат ће, у време највећег сјаја српске средњовековне државе, понети једну од највиших титула на српском царском двору – титулу деспота и постати један од 24 члана нове рашке властеле.

Марија Палеолог се убрзо након смрти супруга замонашила, поневши монашко име Марта. Монахиња Марта умрла је 7. априла 1355. године, 8 месеци пре самог Стефана Душана, не дочекавши дубоку старост баш као ни српски цар који је био њених година. Сахрањена је у Скопљу.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име