MARKO KRALJEVIĆ U LJUBAVNOM TROUGLU: Bolje mu je išlo sa buzdovanom nego sa ženama

0
490

Marko Kraljević je ubedljivo najpopularnija ličnost našeg srednjeg veka.

Za Marka Kraljevića kroz vekove su vezivani najrazličitiji motivi i dodeljivane su mu vrlo kontradiktorne osobine- od velikog junaka, zaštitnika nejakih i slabih do inadžije, šereta i obešnjaka.

marko kraljević

Da ovakva narodna predstva o Marku Kraljeviću nije bez osnova svedoči i jedan zapis dijaka Dobre u kome se veliki junak našao u sred ljubavnog skandala!

Koliko je ova afera Kraljevića Marka potresla Srbiju toga doba govori sama činjenica da je naivni dijak Dobre svoj zapis upravo započeo mereći vreme po ovom događaju, a ne prema godini u kojoj je počeo svoju knjigu.

Evo šta se dogodilo:

Naime, kada je počeo da piše knjigu dijak Dobre je dodao i jedan kratak zapis koji glasi ovako:

Pročitajte i  SAMO TREĆINA BRAKOVA U SRBIJI SMATRA SE SREĆNIM: Terapeut Zoran Milivojević otkriva na šta konkretno treba da obratimo pažnju kad biramo partnera sa kojim želimo brak

“Pisa se ova knjiga u Poreči, u selu zvanom Kaluđerac, u dane blagovernog kralja Marka, kada dade Todoru, Grgurovu ženu Hlapenu, a uze ženu svoju prvovenčanu Jelenu, Hlapenovu kći…”

marko-i-vila

Po svemu sudeći, izgleda da se Marko Kraljević našao u drami ili bolje rečeno u komediji bračnog trougla: između dve žene- svoje supruge Jelene i ljubavnice Todore.

Da raspelt bude još komičniji doprinelo je to što je Marko ljubavnicu morao da prosledi svome tastu, grčkom trgovcu Hlapenu, a nazad uzme svoju ženu, za koju se kaže da je nije voleo.

Iako se o Markovoj ženi nije mnogo znalo, postoje neki zapisi koji je ne predstavljaju baš u najboljem svetlu. Evo nešto i o tome…

Čitav ovaj slučaj- Markovo vraćanje žene kući i predaje ljubavnice tastu morao je imati obeležje velikog skandala, čim je dijak Dobre prema njemu, a ne prema godini odredio svoje vreme rada na knjizi.

Pročitajte i  Najpoznatija baba naše istoje, majka velikih junaka- Baba Višnju volela je cela Srbija

marko

Da je Marko bio u lošim odnosima sa ženom svedoči jedan odlomak iz Mavra Orbina koji ju je pokazao u veoma negativnom svetlu:

“U to vreme bila je u gradu Markova žena Jelena, koja je bila kći Klapena, prvog velikaša u Grčkoj. A kako se ona ponekad ljubakala sa drugim muškarcima, njen muž Marko ju je mrzeo. Stoga, pošto je Balša došao sa namerom da je prevari, poče s njom pregovarati kao da će je uzeti za ženu, a otpusti prvu ženu, kćer beogradskog despota, ako mu preda grad. Ona je na to pristala i pustila ga u grad sa čitavom vojskom, tako da je zagospodario gradom… Tako je bio oslobođen Balša, koji je poveo sa sobom u Zetu novu ženu. Ali pošto nije mogao podnositi njen nečastan život, najpre je baci u tamnicu, a zatim je otpusti na veliku sramotu.”

Pročitajte i  Сматрана је краљицом "лаког морала", а заправо ће вас шокирати права истина о Драги Машин

kraljević marko

Ova Orbinova priča naišla je na mnoga osporavanja. Veza Markove žene sa predajom Kostura nikada nije dokazana, jer se ona prvi put pominje kod Orbina, koji se smatra nekritičnim.

U svakom slučaju po ovom zapisu možemo zaključiti da je Markov ljubavni život izazvao pravu pometnju u tom vremenu.

Priča uzeta iz dela Svetlane Tomić: “Mužanstvene žene srpskog srednjeg veka” 

Autor: S.V.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име