Maslačak je biljka koja je vrlo rasprostranjena na našim prostorima. Predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala. Cveta u proleće, kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba.Malačak je pun kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za funkcionisanje.Listovi ove dragocene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odsto gvožđa, mnogo više nego spanać.
Svi delovi maslačka su lekoviti – i cvetovi i listovi i koren. Listovi i koren se suše na hladnom i prozračnom mestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.ZA ŠTA SE KORISTI
Redovno konzumiranje maslačka, osim što pospešuje rad bubrega, jetre i želuca, leči čireve, ekceme i kožne bolesti. Pospešuje znojenje i mokrenje, što dovodi do izbacivanja štetnih materija iz organizma.
Pored toga, konumiranje maslačka obavezno, u svim oblicima, preporučuje se pušačima ili bivšim pušačima, jer nijedna biljka ne čisti tako dobro krv, krvne sudove, sluzokožu disajnih organa i pluća.
Maslačak se koristi i za lečenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.
Od cvetova maslačka pravi se sok, sirup, čaj i salata.
SOK
Najlekovitiji i najdelotvorniji je sveže isceđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i lečenje hemoroida.
Sameljite listove i koren tek ubranog maslačka i iscedite sok. U čašu mleka sipajte dve kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.
SIRUP
Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuvajte dve šoljice cvetova maslačka, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuvajte na tihoj vatri, neprestano mešajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.
ČAJ
Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.
Pomešajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu sitno seckanog korena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Posle 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dve do tri šoljice čaja.
SALATA
Listove maslačka dobro operite i ocedite. Maslinovo ulje pomešajte s jabukovim sirćetom i belim lukom. Dodajte so i biber. Sve dobro izmešajte i neka odstoji pola sata.
Lekovita biljka koju svaki pušač obavezno mora da konzumira: Maslačak čisti pluća i krv
RELATED ARTICLES
Recent Comments
Obrenoviće stigla kumovska kletva: Knez Miloš ju je dugo okajavao, a mnogi veruju da i danas traje
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Peteljke od jagoda stalno bacamo, a nismo svesni KOLIKO su zdrave: Evo kako ih možete iskoristiti
on
Karađorđe se nije prezivao Petrović: Misterija srpske istorije – ovo je bilo njegovo pravo prezime
on
Proročanstvo Baba Vange za 2021. godinu: Pronaći će lek za rak, sudbina čovečanstva biće promenjena!
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Da li ste znali da su i Srbi slavili Božić 25. decembra: Evo zašto danas o tome danas NIKO NE PRIČA
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu
on
Propada crkva stara 2 veka: Smatra se korenom srpske države, a godinama se u njoj niko nije pomolio!
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Istinita priča o poruci patrijarha Pavla jednoj ženi sa Kosova: “Nađite tu ženu i dovetite je meni…”
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Samo SRBI na celoj planeti imaju OVU VEŠTINU! Svi nam se DIVE, a mi ni ne znamo da je posedujemo!
on
S kim mi Srbi delimo najviše genetskog materijala: Možda će vas ove informacije blago razočarati!
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Znate li ko je bio Tibor Cerna? Heroj sa Košara, koji je ustao je i rekao: “PUCAJ, ako si JUNAK!”
on
Koliko ih vi zadovoljavate: 5 kriterijuma koje pokazuju stepen čovekove zrelosti po Vladeti Jerotiću
on
Nastupaju najveće promene u istoriji srpskog školstva: Evo kako će izgledati nastava od 1. septembra
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve
on
Srbija proglašena za najbolju destinaciju za posetu u 2019. godini: Stranci ludi za našom zemljom
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Pravoslavlje uz petarde: Vladika Grigorije objasnio zašto NIKAKO ne smemo da pucamo tokom praznika
on
Odakle vodi poreklo naša tradicionalna kapa šajkača: Iznenađenje za mnoge – nije u pitanju Šumadija
on
Amerikanka Šila se zbog ljubavi preselila u srpsko selo: Njena deca zbog OVOGA posebno vole Srbiju
on
Pečene paprike u sosu od kiselog mleka: Kad jednom ispečete “miš-maš” u rerni vraćaćete mu se iznova
on
Čuveni srpski psihijatar objasnio zašto cela Srbija prati “Zadrugu” i stvar je vrlo zabrinjavajuća
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on
Počinju Sinđelićevi dani u Svilajncu: Nizom događaja obeležava se sećanje na slavnog srpskog heroja
on