Sastojci za kore:
1/2 šolje od 200 ml šećera
1/2 šolje od 200 ml meda
1/2 kašičice sode bikarbone
2 cela jaja
400 grama brašna
Sastojci za krem:
300 mililitara mleka
3 kašike griza
200 grama putera
150 grama šećera u prahu
sok od pola limuna
400 grama džema od kajsija
Priprema:
Ulupati penasto jaja sa šećerom dok se masa ne udvostruči.
Zatim dodajte med, sodu bikarbonu i brašno.
Umesiti testo i pokriti kesom ili folijom pa ostaviti preko noći ili nekoliko sati da odstoji.
Kad odstoji podeliti na 4 jednaka dela pa razvući ( ako je potrebno dodati malo brašna ) svaki deo na dimenzije 25 dž 35 cm.
Namotati na oklagiju pa preneti na obrnutu tepsiju i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 10 – 12 minuta, zavisno od rerne. Pazite brzo se osuše, treba da budu svetle boje, tek malo da požute, gotove su kada ivice porumene.
Za krem staviti mleko da provri pa zakuvati griz i ostaviti da se ohladi.
Ulupati puter sa šećerom u prahu pa im dodati ohlađen griz i umutiti.
Na prvu koru naneti pola krema, staviti drugu koru pa naneti ceo džem, teću koru i ostatak krema.
Poklopiti zadnjom korom i ostaviti da odstoji i omekani. Možete preko noći.
brzikolaci.com